John Walter drunknade
Efter John Walters dödsfall åtalas två i personalen för vållande till annans död. - Foto: Privat

John Walter, 5, drunknade – nu åtalas personal på HVB-hemmet

I juni 2021 försvann femårige John Walter från HVB-hemmet Platea i Hagfors, i Värmland, och hittades död i Uvån bara några hundra meter därifrån. Nu åtalas två i personalen för vållande till annans död.


Den 15 juni larmades polis till HVB-hemmet Platea i Hagfors, i Värmland, då femårige John Walter försvunnit. När polisen anlände till platsen var det för sent. Pojken hittades död i Uvån bara några hundra meter därifrån.

Efter händelsen visade det sig att personalen på boendet väntade över 50 minuter innan de larmade polis, enligt en granskning av Sveriges Radios "Kaliber, i samarbete med P4 Värmland, som släpptes i november förra året. Läs mer om det här.

Sveriges Radio ställde då frågan om varför det dröjde så länge.

– Jag kan förstå att man kan undra det. All tillgänglig personal, all personal som fanns på plats, hade fullt fokus efter att leta, alltså fullt fokus på att leta efter pojken, säger Ulrik Bonnevier, divisionschef för barn och unga på Humana som ägde HVB-hemmet Platea, i radiosändningen, och lägger till:

– Jag kan inte spekulera i hur händelseförloppet hade sett ut innan, det är en mycket tragisk olycka som har hänt. Jag beklagar verkligen det.

Det aktuella HVB-hemmet lades ner några veckor efter dödsfallet.

Två personer åtalas efter John Walters död

På onsdagen den 31 augusti kom beskedet att två i personalen, som tidigare varit skäligen misstänkta för vållande till annans död, åtalas.

– Jag bedömer att personalen som åtalas har varit oaktsam och att pojken därför kunnat smita ut från boendet. De två har inte haft tillräcklig uppsikt över barnen, som hade mycket speciella behov. Därför väcker jag 


Om_åklagaren_anser_att_det_finns_tillräcklig_utredning_om_att_ett_brott_har_begåtts_och_vem_som_begått_det_så_åtalas_den_misstänkta_personen._I_Sverige_är_åklagaren_i_princip_skyldig_att_åtala_om_dessa_villkor_är_uppfyllda._Det_sker_genom_att_en_stämningsansökan_lämnas_till_tingsrätten.


">åtal för vållande till annans död, säger kammaråklagare Stefan Wessberg, som leder förundersökningen, i ett pressmeddelande på Åklagarmyndigheten och fortsätter vidare:

– Utredningen visar att det fanns tydliga rutiner på boendet om att barnen inte fick lämnas utan uppsikt. Informationen fanns både i en pärm, veckoblad och ett datasystem. Det fanns även möjlighet att ringa in personal från ett annat boende beläget bara ett par hundra meter därifrån.

Straffet för vållande till annans död är fängelse i högst två år.

Pappan om åtalet: "John Walter kommer inte tillbaka för det"

När Nyheter24 når Hans-Erik, John Walters pappa, välkomnar han beskedet att fallet tas upp i rätten.

– Jag stödjer åklagaren i den delen, och att det överhuvudtaget blir ett åtal är viktigt.

Samtidigt menar Hans-Erik att åtalet bör vara större, och riktar i sin tur hård kritik mot kommunen och hela koncernen Humana. Även om åtalet skulle leda till en dom för personalen hoppas han att fallet tas vidare. Hemma hos Hans-Erik står John Walters rum orört.

– Jag tänker på honom varje dag. Alla leksaker är framme, han är här fortfarande, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Oavsett om de döms eller inte, John Walter kommer inte tillbaka för det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!