Bilder visar även hur han renoverade i hemmet. Trots att läkaren skrev att han inte kunde klara sig själv.
1 av 10
Bilder visar även hur han renoverade i hemmet. Trots att läkaren skrev att han inte kunde klara sig själv.
Bilderna på Wallin har varit en avgörande del i åklagarens bevisning.
2 av 10
Bilderna på Wallin har varit en avgörande del i åklagarens bevisning.
Han kunde slipa i bostaden, men enligt utlåtandet till Försäkringskassan inte klä på sig själv utan hjälp.
3 av 10
Han kunde slipa i bostaden, men enligt utlåtandet till Försäkringskassan inte klä på sig själv utan hjälp.
Här tillsammans med assistenten under en utlandssemester.
4 av 10
Här tillsammans med assistenten under en utlandssemester.
Renoverar i hemmet.
5 av 10
Renoverar i hemmet.
Hjälper till att bära in tunga väskor i bilen.
6 av 10
Hjälper till att bära in tunga väskor i bilen.
Nu ska Wallin betala 14 miljoner kronor i skadestånd.
7 av 10
Nu ska Wallin betala 14 miljoner kronor i skadestånd.
Egypten.
8 av 10
Egypten.
Mannen har nekat till brott. Han menar att han inte uppsåtligen lämnat felaktiga uppgifter.
9 av 10
Mannen har nekat till brott. Han menar att han inte uppsåtligen lämnat felaktiga uppgifter.
Lars Wallin.
10 av 10
Lars Wallin.

Lars, 48, lurade försäkringskassan på 14 miljoner

Lars Wallin, 48, påstod att han fått så allvarliga skador efter en bilolycka att han inte kunde gå. I själva verket åkte han på långa semestrar till Kalifornien och renoverade hemma. Under sex år lurade han till sig 14 miljoner kronor.


Detta har hänt

12 maj 2011: Polisen är Lars Wallin på spåren. När han och sambon kommer till Arlanda efter en USA-resa har polisen koll på honom. När han senare, på Visby flygplats, går obehindrat filmas han av polisen.

7 juni 2011: Efter flera veckors spaning, där polisen blivit mer och mer övertygad om att Wallin inte är så sjuk som han säger sig vara, grips han på Gotland. Sambon och hans två bröder grips i samma veva. Alla har arbetat som personliga assistenter åt Wallin och tjänat tiotusentals kronor.

10 juni 2011: De fyra häktas för grovt bedrägeri. Alla utom Lars Wallin släpps senare.

9 augusti 2011: Den läkare som utfärdat ett intyg som säger att Wallin är i behov av personlig assistans dygnet runt, blir misstänkt för delaktighet i brottet. Läkaren frias senare av tingsrätten.

1 november 2011: Rättegången inleds. Samtliga åtalade nekar till brott. Advokaten yrkar på friande domar.

9 december 2011: Wallin döms till fängelse i fyra år för försäkringsbedrägeri. Hans flickvän döms till två år och Wallins bröder får fängelse i ett år och nio månader respektive ett år och sex månader.

13 september 2012: Domen överklagades och en ny rättegång inleds i Göta hovrätt.

26 oktober 2012: Göta hovrätt fastställer tingsrättens dom. Wallins bröder får dock sina straff sänkta till fängelse i ett år och sex månader respektive ett år och fyra månader. Wallin ska betala 14 miljoner kronor i skadestånd. Therese Svensson 5,3 miljoner och bröderna 2,9 miljoner kronor respektive 2,3 miljoner kronor.

LERUM/GOTLAND

"Lars Wallin är i dag helt invalidiserad av sina symptom och totalt beroende av hjälp från andra för att kunna klara sina dagliga behov och för sin överlevnad".

Så skrev läkaren till den så kallade rullstolsmannen, 48-årige Lars Wallin, i ett intyg till Försäkringskassan år 2005. Wallin, som är från Lerum utanför Göteborg, fick rätt till både handikapp- och assistansersättning dygnet runt. 

Hjälpen kostade skattebetalarna 190 000 kronor i månaden och Wallin anställde sina två bröder, 36 och 54 år gamla, som assistenter trots att de båda hade andra heltidsjobb.

Har inte behövt rullstolen sedan 2005

I sex år betalades över 14 miljoner kronor ut till Wallin som åkte på långa semestrar till Kalifornien och Gran Canaria tillsammans med sina assistenter och bodde i ett sommarhus på Gotland under somrarna. 

Men det fanns ett problem. Lars Wallin var inte i behov av assistans. Under besöken med myndigheter eller på flygplatser satt han i rullstol. Men hans assistenter vittnar om att han kunde gå och att han inte använt rullstolen privat sedan 2005. Flera privata foton visar även hur han går runt fritt och att han till och med renoverar i hemmet.

Dömdes till flera års fängelse

Den 12 maj 2011 fick polisen upp ögonen för Lars Wallin och hans assistent och sambo Therese Svensson, 27. Polisen filmade Wallin när han gick obehindrat på Visby flygplats efter en USA-resa. Efter flera veckors spaning blir polisen mer och mer övertygad om att Wallin inte är så sjuk som han säger sig vara. Och den 7 juni grips han, Therese Svensson och Wallins två bröder misstänkta för bedrägeri på Gotland.

Den 26 oktober 2012 fastställde Göta hovrätt tingsrättens dom. Lars Wallin döms till fyra års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. Therese Svensson får två års fängelse för grovt bidragsbrott och Wallins två bröder, 36 och 54 år gamla, döms till fängelse i ett år och sex månader respektive ett år och fyra månader för grovt bidragsbrott.

Felaktiga läkarintyg gjorde bedrägeriet möjligt

Men hur lyckades Lars Wallin och hans kompanjoner lura Försäkringskassan under så många år? För att få svaret på det måste vi titta på Lars Wallins sjukdomshistoria.

  • Under 90-talet söker han vård för flera åkommor som till exempel magproblem, nacksmärtor, huvudvärk och psykiska problem. Han blir sjukskriven under flera kortare perioder.

  • 2001 blir han långtidssjukskriven för utmattningssymptom

  • I september 2002 beviljas han hel förtidspension för "kroniskt förstämningssyndrom ospecifierat".

  • Bilolycka förändrar allting

    Men mellan punkt två och tre inträffar något som senare leder till att Lars Wallin döms till fyra års fängelse. I september 2001 blir han påkörd bakifrån när han sitter i sin stillastående bil. Smällen tycks inte ha skadat Wallin som väljer att köra från platsen utan att uppsöka sjukhus. I december klagar han dock på smärtor i nacken och menar att de orsakats av bilolyckan. Men trots en mängd undersökningar lyckades inte läkaren hitta någon förklaring till den starka smärta som Wallin beskriver.

    Läkaren: "Blir allt svårare för honom att klara sig"

    I juni 2003 söker han assistansersättning hos Försäkringskassan, men får endast tolv timmar i veckan. I ett utlåtande till kassan skriver Wallins läkare "Anna" att Wallin behöver hjälp med i stort sett allt.

    "Efter händelsen den 4 september 2001 har han mycket värk i nacken, huvudet, ryggen och benen. Han har känselbortfall i vänster arm, vänster vad, magen och vänster ansiktshalva. Hans vänstra ben viker sig och han ska få en skena som stöd på dagen. Han kan förflytta sig kortare sträckor med hjälp av kryckor men det blir allt svårare för honom att klara sig och han använder mestadels rullstol".

    Läkaren låter Wallin justera ett läkarintyg

    2004 reser han till Tyskland för en nackoperation. Skruvar och plattor sätts in för att stabilisera nacken. Och 2005 söker han assistansersättning på nytt. Den här gången beviljar Försäkringskassan Wallin 168 timmars assistans per vecka och att ersättning även ska utgå retroaktivt från maj 2003 då han sökte första gången.

    Genom åren anställer Wallin 18 olika assistener. En av dem är Therese Svensson, 27. Under en resa till Gran Canaria 2007 blir de förälskade i varandra och hon flyttar senare in i hans bostad. Svensson hjälper Wallin att ljuga för myndigheterna om hans sjukdomstillstånd. Senare under 2007 åker de till Egypten tillsammans och varje vinter från 2008 till 2011 tillbringar de i Kalifornien. 

    På fyra år tjänar Therese 1,6 miljoner kronor samt 485 000 i utlandstraktamenten. 

    Ansökte om nytt körkort och ansågs vara helt frisk

    I maj 2008 vill Lars Wallin förnya sitt körkort och besöker därför en manlig läkare som beskriver honom som "fullt frisk". Bara månader senare, i en ny prövning hos Försäkringskassan, lämnar läkaren "Anna" ett nytt utlåtande där hon hävdar att Wallins "arbetsförmåga är varaktigt nedsatt med 100 procent".

    I oktober 2010 görs ännu en prövning. Då mejlar Anna ett till intyg till Lars Wallin och Therese Svensson som tillåts justera utlåtandet. Det ändrade intyget skickas senare in till Försäkringskassan.

    Therese menar att Wallin hotade henne

    Tingsrätten friade läkaren "Anna" eftersom det inte gick att bevisa att hon uppsåtligen kommit med oriktiga läkarutlåtanden. Men rätten riktade kritik mot att hon lät Wallin justera ett intyg samt att hon skrivit "spetsiga" formuleringar. 

    Therese Svensson nekar till brott och säger sig ha varit rädd för och kontrollerad av Wallin. Rätten tror på hennes berättelse, men anser att hon ändå är ansvarig till att ha lämnat felaktiga uppgifter om hans hälsotillstånd.

    Lars Wallin har inte haft någon assistanshjälp under den tid han suttit häktad.

    /
    /
    /
    /
    /
    De senaste nyheterna direkt i din inkorg!