USA:s president Joe Biden säger att USA inte kommer att leverera vapen till Israel som kan användas för ett anfall mot staden Rafah i Gaza. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden säger att USA inte kommer att leverera vapen till Israel som kan användas för ett anfall mot staden Rafah i Gaza. Arkivbild. - Foto: Morry Gash/AP/TT

Biden: Vapen stoppas om Rafah anfalls

Om Israel gör allvar av planer på att gå in i Rafah kommer USA att stoppa leveranser av vapen som kan användas i anfallet, enligt USA:s president Joe Biden.


Fakta: Gazakriget

Den islamistiska extremistgruppen Hamas anföll Israel på morgonen lördagen den 7 oktober förra året. Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.

Israel svarade med att förklara krig. Man har belägrat Gaza, bombat området ihållande och gått in med markstyrkor i uttalat syfte att tillintetgöra Hamas.

Enligt Hamaskontrollerade myndigheter har närmare 35 000 människor dödats i israeliska anfall i Gaza sedan krigsutbrottet. Stora delar av områdets bebyggelse har jämnats med marken och hjälporganisationer larmar om svår hungersnöd.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande gisslan av Hamas. Därutöver har flera ur gisslan dött under tiden i fångenskap.

I en intervju med CNN säger Biden att USA fortsatt kommer att leverera raketer som Israel använder i sitt luftvärn men om Israel går in i Rafah blir det annorlunda.

— Vi kommer inte att tillhandahålla vapen och artillerigranater som används och har använts, sade Joe Biden.

De uttalanden som Biden gör i intervjun är de hittills skarpaste om vad som sker om Israel genomför en markinvasion i Rafah.

Förra veckan stoppade USA en leverans av bomber till Israel på grund av oro för att de skulle användas i ett eventuellt anfall mot den tätbebyggda staden Rafah. I intervjun med CNN kommenterade president Biden den stoppade bombleveransen.

— Civila har dödats i Gaza som en följd av sådana bomber, sade han och beklagade att det skett.

Tidigare på onsdagen bekräftade USA:s försvarsminister Lloyd Austin att en leverans med bomber till Israel stoppats och förklarade varför.

— Vi har varit väldigt tydliga om att Israel inte borde inleda en större attack i Rafah utan att säkerställa att civila skyddas. Efter att ha utvärderat situationen pausade vi en leverans, sade han till ett senatsutskott i Washington.

Mer än en miljon civila har sökt skydd i Rafah efter att de tvingats lämna andra delar av Gaza på grund av Israels krig mot Hamas som inleddes efter den islamistiska extremistgruppens terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023.

Omkring 1 150 personer beräknas ha fallit offer för terrorattacken, merparten av dem civila, och fler än 200 personer togs gisslan.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!