Sex vakter och en krogägare misstänks.
Sex vakter och en krogägare misstänks. - Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX

Krog misstänks för diskriminering – släppte inte in asiatiska kvinnor

Sju personer i Växjö står åtalade för olaga diskriminering efter att ha vägrat släppa in asiatiska kvinnor på en krog.


Fler uttalanden

Ytterligare en kvinna som stoppades i dörren har pratat med Smålandsposten.

Även hon och hennes vänner stoppades av en vakt vid dörren.

– Jag försäkrade att vi alla är över 18. Tre av oss är ju över 40, den yngsta är 28. Men han vägrade titta på våra id-kort. Då förstod jag att det handlade om vårt ursprung. Vi känner oss fruktansvärt kränkta, vi har gjort en polisanmälan.

VÄXJÖ. Sex vakter och ägaren till en krog i Växjö åtalas nu för olaga diskriminering efter att vid ett flertal tillfällen ha nekat kvinnor med asiatisk bakgrund att komma in på krogen.

– Vakten sa ”ni kan inte gå in här, ni är inte välkomna, vi släpper inte in asiatiska kvinnor”. När jag frågade varför sa han att det ”händer saker och ting här med asiatiska kvinnor, de har försökt sälja sex genom att dela ut lappar till gästerna”, sa en av de stoppade kvinnorna, till Smålandsposten i mars 2012.

Kvinnan, som ursprungligen kommer från Filippinerna och har bott i Sverige i 20 år, stoppades i dörren tillsammans med sina två döttrar.

– Alla andra i kön tittade på oss, uppifrån och ned. Det var fruktansvärt att bli behandlad som en hora inför alla som stod där.

Bekräftas av vakter

Att krogen vid ett flertal tillfällen inte släppt in asiatiska kvinnor som kommer i grupp bekräftas av flera av de åtalade vakterna i förhör.

Enligt flera av vakterna ska det vara på direkt order från ägaren. Dessutom ska både vakter och annan personal ha påpekat för ägaren att det i sådana fall handlar om diskriminering, något som han själv förnekar.

– Ja, det gör jag, säger han till Nyheter24 men vill i övrigt inte lämna några kommentarer.

"Grymt överrepresenterade"

En av vakterna uppger i förhör att thailändskor är "grymt överrepresenterade att prostituera sig". Vakten uppger sig vara världsvan och kan känna igen sådant genom kvinnornas klädstil.

Flera av vakterna uppger också att det inte känts bra att neka kvinnorna inträde men att de bara följt order.

Riskerar fängelse

Sammanlagt handlar det om nio kvinnor som anmält krogen och de åtalade riskerar nu fängelse i upp till ett år.

Dessutom har kvinnorna begärt skadestånd på sammanlagt 135 000 kronor, skriver Smålandsposten..

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!