Pulkan som Johan släpade på vägde runt 90 kilo.
1 av 6
Pulkan som Johan släpade på vägde runt 90 kilo. - Foto: Johan Ernst Nilsson
Det tog ungefär 50 dagar att färdas från toppen av Nordpolen till Kanada.
2 av 6
Det tog ungefär 50 dagar att färdas från toppen av Nordpolen till Kanada. - Foto: Johan Ernst Nilsson
På Nordpolen vandrade Johan 8-10 timmar per dag.
3 av 6
På Nordpolen vandrade Johan 8-10 timmar per dag. - Foto: Johan Ernst Nilsson
Sponsorer gör det möjligt för Johan att utföra resan.
4 av 6
Sponsorer gör det möjligt för Johan att utföra resan. - Foto: Johan Ernst Nilsson
Johan Ernst Nilson har varit på expeditionen "Pole2Pole" sedan 6 april 2011.
5 av 6
Johan Ernst Nilson har varit på expeditionen "Pole2Pole" sedan 6 april 2011. - Foto: Johan Ernst Nilsson
Johan när han nådde Antarktis.
6 av 6
Johan när han nådde Antarktis. - Foto: Johan Ernst Nilsson

Johan reser från pol till pol - helt klimatneutralt

REPORTAGE: Äventyraren Johan Ernst Nilson har sedan 6 april 2011 varit ute på expeditionen Pole2Pole - en expedition där han färdas klimatneutralt mellan jordens poler.


Om Johan Ernst Nilsson

Johan Ernst Nilson är en svensk upptäcktsresande och äventyrsfotograf med över 28 stora expeditioner i ryggen i över 120 länder. Han är djupt engagerad i miljöfrågor och är ambassadör för världens största miljöorganisation Internationella naturvårdsunionen (IUCN). Johan är även motivationsföreläsare och har stått på scen med bland andra Bill Clinton, Tony Blair, Ted Branson, Tony Robbins och Justin Timberlake.

2001 producerade National Geographic Channel en dokumentär om Nilson som sändes i 145 länder. 2009 mottog han S:t Eriksmedaljen för att han har dokumenterat världen, tagit upp miljöfrågan och är en bra ambassadör för Stockholm.

Läs mer om Johan här
Följ Johans blogg här

Isande kyla, fuktiga regnskogar och brännande öknar är bara några av de hinder Johan Ernst Nilson har mött på sin resa mellan nordpolen och sydpolen. Med enbart klimatneutrala färdmedel som kite, skidor, cykel, hundspann och segelbåt färdas han genom 17 länder för att uppnå sitt mål.

Den långa resan började redan 16 mars 2011 då Johan begav sig från Sverige till Nordpolen. Jakten på det nya och okända, samt ett intresse för kulturer och människor, ligger som grund till resan. Boendesituationen varierar beroende var i världen han befinner sig.

- Under mina månader i Arktis och Antarktis är det endast tält. Samma sak genom vissa öknar. Genom städer och samhällen är det mest vandrarhem, skriver Johan till Nyheter24.

Johan reser i grund och botten själv men färdas hela tiden med nya människor som hört talas om resan och vill göra honom sällskap.

Motivation och svårigheter

Naturen och planetens skönhet har varit en stark drivkraft för Johan de gånger han behövt samla motivation för att orka resa dag ut och dag in.

- Det bästa landet hittills var nog att cykla genom Colombia och Ecuador. Otroligt vackert.

Men resan har inte varit någon dans på rosor för Johan. Att varje dag flytta och packa ihop sin utrustning och sedan sova på ett nytt ställe har varit det jobbigaste med resan. Klimatet och de svåra terrängerna har även lett till en hel del skador under vägens gång.

- På Nordpolen föll jag genom isen, i Mexico fick jag värmeslag och hamnade på sjukhus, i Antarktis fick jag frostskador, skadat knä och brutna revben.

En lång bit kvar

Resan var beräknad att ta ett år men naturens krafter har gjort att Johan varit tvungen att ta många svåra beslut och expeditionen har blivit betydligt längre än väntat.

- Jag beräknar vara klar i vår någon gång. En resa på 35 000 km är näst intill omöjlig att ge ett slutdatum på. Men jag hoppas snart - det börjar blir tröttsamt att resa efter 12 månader.

När resan väl är avslutad betyder det inte att det är slutrest för Johan. På frågan om han kan tänka sig göra om resan en gång till förklarar han att resor i andra klimat står näst på tur.

- Nej, jag gör aldrig om en resa två gånger på detta sätt. Hade jag gjort det igen så hade jag gjort det på ett annorlunda sätt. Bara för att få uppleva nya saker. Jag är nu mer intresserad av att göra resor i andra klimat. Varför inte djungel nästa gång?

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!