16 av de åtalade männen dömdes till fängelse.
1 av 4
16 av de åtalade männen dömdes till fängelse. - Foto: Polisen / Montage
Den utpekade ledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse.
2 av 4
Den utpekade ledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse.
Nationella insatsstyrkan har tidigare skyddat ett av vittnena.
3 av 4
Nationella insatsstyrkan har tidigare skyddat ett av vittnena. - Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Nu ska hela rättegången tas om och vittnena förhöras igen.
4 av 4
Nu ska hela rättegången tas om och vittnena förhöras igen. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI

Nu tvingas vittnena möta Södertäljenätverket igen

Det är tidigare känt att gangsterrättegången i Södertälje ska tas om från början. Nu står det klart att alla vittnen, som lever under ständiga dödshot, måste upp i rätten och förhöras igen.


Tingsrättens motivering

1. Målet har återförvisats av hovrätten på grund av jäv. 
2. Ny upptagning av bevisning är enligt motivuttalanden från lagstiftaren särskilt påkallad i tyngre brottmål.
3. De tilltalade har motsatt sig åklagarens begäran att inleda det nya förhöret med en uppspelning av de tidigare förhören från den förra huvudförhandlingen.

Läs mer här.

Den första rättegången kostade 208 miljoner kronor och den nya rättegången kommer att kosta drygt hundra miljoner till. Förundersökningen bestod av bland annat 1000 polisförhör och 95 000 avlyssnade telefonsamtal som till slut blev en 500 sidor tjock dom som inte gäller längre.

SÖDERTÄLJE. I början av oktober åkte åklagarna i den så kallade gangsterrättegången mot Södertäljenätverket på en rejäl smäll. En nämndeman ansågs vara jävig och hela rättegången måste tas om.

Nu kommer nästa smäll. Tingsrätten har beslutat att samtliga vittnen kommer att behöva förhöras igen. De tidigare bandinspelningarna duger inte.

– Nu får vi sätta igång och arbeta med mer resurser än tidigare, säger Gunnar Appelgren, chef för länskriminalens aktionsgrupp i Stockholm, till Nyheter24.

Vittnena måste upp i rätten ännu en gång

Tingsrättens beslut innebär att de tiotals vittnen som är hotade till livet och har ständigt polisskydd kommer att behöva möta Södertäljenätverket ännu en gång.

För en vecka sedan fick ett vittne sin bil totalförstörd av en brandbomb. Polisen tror att syftet var att skrämma vittnet till tystnad och att bomben placerades dit av personer med kopplingar till Södertäljenätverket.

Polisen: Beslutet gör att hoten ökar

Enligt Gunnar Appelgren finns det en risk att tingsrättens beslut leder till fler hot mot vittnena. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur polisens insatsstyrka skyddat ett av vittnena.

– Får man använda bandade förhör finns det ingen anledning att försöka påverka vittnen, sade Appelgren då.

– Nu måste vi se till att alla vittnen kommer säkert till rättegången på ett bra sätt och vi måste även se till att alla är skyddade hela tiden, säger Appelgren, när Nyheter24 når honom efter tingsrättens beslut.

Vittnet blev utsatt för utpressning

Den person som fick sin bil uppbränd har i rättegången och förhör berättat om hur personer från Södertäljenätverket utpressat en familj på 200 000 kronor.

Vittnesmålet fick flera personer dömda i den första rättegången som nu måste tas om. Nu förstärker polisen vittnesskyddet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.