Filmen när SD-männen beväpnar sig kan bli bevis i en brottsutredning, det hävdar Sven-Erik Alhem och Thomas Bodström.
1 av 6
Filmen när SD-männen beväpnar sig kan bli bevis i en brottsutredning, det hävdar Sven-Erik Alhem och Thomas Bodström.
Thomas Bodström vill att en utredning inleds.
2 av 6
Thomas Bodström vill att en utredning inleds. - Foto: JENS L´ESTRADE / SCANPIX
Och han får medhåll av tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.
3 av 6
Och han får medhåll av tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem. - Foto: SCANPIX SWEDEN
SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth har tagit en timeout från sina politiska uppdrag.
4 av 6
SD:s rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth har tagit en timeout från sina politiska uppdrag. - Foto: SCANPIX / Faksimil Expressen
Jimmie Åkesson säger sig inte ha sett filmen tidigare.
5 av 6
Jimmie Åkesson säger sig inte ha sett filmen tidigare. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Erik Almqvist har lämnat alla sina politiska uppdrag men sitter kvar i riksdagen tills vidare.
6 av 6
Erik Almqvist har lämnat alla sina politiska uppdrag men sitter kvar i riksdagen tills vidare. - Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Här är brottet SD-männen kan fällas för

Sverigedemokraternas toppolitiker beväpnar sig med järnrör och går tillbaka till bråket. Nu vill advokaten Thomas Bodström (S) att en brottsutredning inleds.


Förberedelse till misshandel

Straffvärdet för förberedelse till misshandel är detsamma som för misshandel. Därmed skulle SD-männen kunna dömas till upp till två års fängelse om misshandeln är av normalgraden.

Bedöms brottet som grovt kan det ge upp till sex års fängelse. Preskriptionstiden för båda brotten är fem år.

STOCKHOLM. Med stora järnrör i högsta hugg beger sig Sverigedemokraternas Erik Almqvist, Kent Ekeroth och Christian Westling tillbaks till platsen där de deltagit i ett bråk. Nu menar den förre justitieministern och stjärnadvokaten Thomas Bodström (S) att SD-männen kan ha gjort sig skyldiga till förberedelse till grov misshandel.

– Om man beväpnar sig med järnrör och det finns uppgifter om att man ska använda dem i en konflikt med en annan person, då är det förberedelse. Man får inte beväpna sig för att ge sig på en annan person, säger Bodström till Expressen.

"Avgörande frågan är varför de avbröt"

Bodström berättar vidare att uppgifterna i Expressen är tydliga och att han är förvånad över att en utredning ännu inte inletts. 

– Den avgörande frågan är varför de avbröt. Var det för att polisen kom så är det fortfarande så att man har gjort sig skyldiga till förberedelse till grov misshandel, säger Bodström.

Det har gått två och ett halvt år sedan händelsen

Den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem håller med Bodström, men menar att det kan ha gått för lång tid sedan händelsen.

– Den färska bevisningen är alltid viktig. Det är katastrofalt om man kommer in sent och ska börja utreda, säger han, säger Alhem till Expressen.

Här är Expressens senaste film på SD-männen:


Här är skandalfilmen där de beväpnar sig med järnrör:




Här knuffar Kent Ekeroth en kvinna i en bil:




Här skandalfilmen som blev för mycket för Erik Almqvist:




/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.