Stor spritliga sålde till över 2 000 ungdomar

I oktober slog polisens piketstyrka till mot en känd spritliga i Stockholm. Nu har polisen ringt till tusentals föräldrar vars barn fanns i ligans kundregister. "De yngsta ungdomarna var tolv år".


Så går langningen till

Stockholmspolisen fick under hösten in allt fler tips om vodkabilar. Det handlade nästan enbart om utländsk vodka som smugglats in i Sverige. Försäljningen är organiserat och riktar sig till ungdomar mellan 13 och 17 år.

1. Ungdomarna skickar ett sms till langarna och bestämmer tid och plats.
2. Parterna möts och försäljningen sker i bilens baksäte.

Priset ligger mellan 150 och 200 kronor. Langarna tjänar uppskattningsvis 100-150 kronor per såld flaska. Enligt polisen har det skett en förändring av ungdomars dryckesvanor. Tidigare drack man mest öl och cider, medan man nu främst dricker starksprit.

STOCKHOLM. Efter en längre tids spaning kunde polisen spränga en känd vodkaliga i Stockholm den 26 oktober förra året. Med hjälp av piketstyrkan greps fem personer i 20-årsåldern misstänkta för grov olovlig försäljning av alkohol – ett brott som kan ge sex års fängelse.

Nu visar polisens utredning att ligan hade telefonnummer till drygt 2 000 ungdomar varav flera var så unga som tolv år.

Ringa alla föräldrar vars barn står med på listan

Efter att ha kommit över listan har polisen hittills ringt runt till närmare 1 200 föräldrar. Syftet har varit att varna för ligan och att uppmärksamma föräldrarna på att deras barn förekommit i misstänkta kriminellas kundregister. 

– Många som vi ringt till har uttryckt oro över att deras barn som kanske är tretton eller fjorton år gamla funnits med i det här registret. Det är ju dels att de köpt smuggelsprit och dels att de riskerat att hamna i en slags beroendeställning till de här personerna, säger Lotta Lundquist, presstalesperson på Citypolisen till Nyheter24.

Riskerar flera års fängelse

Spritligan hade en vodkabil, kallad "VB:n" bland ungdomar, som ligan sålde hundratals liter sprit ifrån varje helg. En husrannsakan hos de gripna männen resulterade i en stor mängd beslagtagen alkohol. Enligt polisen var det främst unga flickor som köpte alkohol av ligan.

Tre av de fem misstänkta personer som greps vid tillslaget sitter ännu häktade och åtal ska väckas senast den 22 januari.

Se polisens spaningsfilm på vodkabilen:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Zimbabwe benådar över 4 000 fångar

Vingåker: Polisen rapporterar om brand

"Brand i en restaurang.", skriver polisen på sin hemsida.

Bombskyddet kallat – ska undersöka blomsterlåda

Polisens bombtekniker är på väg för att undersöka ett misstänkt farligt föremål i Uddevalla, uppger polisen.

Osby: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Rv15/lv119. En personbil har kört av vägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Joe Biden utmanas inte bara av republikanerna i höstens amerikanska presidentval – han tampas även mot Robert F Kennedy Jr, som ställer upp som oberoende kandidat.

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

1 timme sedan
En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.