Inflationen stiger i Sverige.
Inflationen stiger i Sverige. - Foto: Izabelle Nordfjell/TT och Fredrik Sandberg/TT

Här är det bäst att bo – vid ekonomisk kris: "Pengar över"

Inflationen ligger på den högsta nivån på flera decennier och kostnaderna i vardagen för gemene man blir allt högre. En kartläggning, genomförd av SVT och baserad på data från Swedbank, visar dock att svenskar på vissa håll lär klara en ekonomisk kris bättre än andra.


I slutet av april höjde Riksbanken, som ett led i att motverka den höga inflationen, styrräntan och fler höjningar är att vänta framöver. Läs mer om vad riksbankschefen Stefan Ingves sagt om framtida höjningar här.

Men var i landet är hushållen egentligen bäst rustade inför en ekonomisk kris med växande utgifter?

Var klarar man en ekonomisk kris bäst?

Baserat på två undersökningar genomförda av Swedbank har SVT gjort en kartläggning över var – bland de tre största städerna, de 40 största kommunerna och de 40 minsta kommunerna – man har mest pengar över när till exempel boende och andra viktiga kostnader är betalda.

Resultatet visar att hushållen i de minsta kommunerna faktiskt klarar sig bäst vid ekonomisk knipa.

– Många gånger kan vi se att det är de som bor i landets minsta kommuner som har mest pengar över till annan konsumtion och sparande när boendet och nödvändiga levnadskostnader är betalda, säger Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom, till SVT.

Bränsle- och matpriser är inte med i kartläggningen.