Det mesta kopplat till turismen har blivit dyrare.
Det mesta kopplat till turismen har blivit dyrare. - Foto: Stella Pictures och Pontus Lundahl/TT

Så blir din semester billigare – dyra misstagen att undvika

Inför utlandssemestern gäller det för många att hålla i plånboken hårdare än vanligt. Detta då det allra mesta på resan förväntas kosta väsentligt mer. Så ska du tänka när sol och bad skenar i pris.


Äntligen är sommaren här och många ser fram emot att få ett miljöombyte under ledigheten. Inflationen är samtidigt den högsta på flera decennier – vilket gör att resor till sol och bad kommer bli svettigt för plånboken i år. 

Även svenskarnas mest omtyckta resmål drabbas nämligen av den stegrande inflationen. Här kan du läsa om de billigaste, och dyraste, resmålen i sommar

Prischock på solresor – så sparar du pengar på semestern

Det mesta kopplat till turismen har blivit dyrare. Bland annat har priserna på hotellrum och restauranger ökat rejält, berättar Claes Pellvik på researrangören Ving för DN. 

Den stegrande inflationen drabbar nämligen även svenskarnas älskade resmål. 

– Det som gör mest skillnad på restaurangnotan är alkoholen, vin och öl är väsentligt billigare i de här länderna. Men jämför du bara maten i Spanien med en dagens lunch utan alkohol i Sverige, så närmar den sig den svenska nivån, berättar Claes Pellvik för tidningen.

Så blir din resa billigare: "Vill slå ett slag för..."

Pellvik förklarar att råvarupriserna och brist på varor också påverkar prishöjningarna. Och just på restaurangfronten kan du spara in pengar genom att söka dig till vissa andra matställen. 

– Jag vill slå ett slag för att anamma lokala råvaror. Sök upp tavernor som lagar mormors gamla recept istället för att äta på ett internationellt steakhouse i turistkvarteren eller på en trendig sushibar som serverar asiatiska räkor och importerad lax, säger Claes Pellvik till DN

Även priserna för transport har skenat, enligt Pellvik. Många taxichaufförer har tvingats sluta under pandemin, och hyrbilsföretagen har dragit ner på sitt utbud, vilket gör det svårare att få tag på en bil till utflykten. Pellvik menar därför att man hellre bör färdas med kollektivtrafik eller cykla, då bensin och diesel dessutom är dyrare nu. 

/
/