Fiskare tar hand om sin fångst utanför östra Taiwan. Arkivbild.
Fiskare tar hand om sin fångst utanför östra Taiwan. Arkivbild. - Foto: TT

Här är industrin som kräver 100 000 liv årligen

Den globala fiskeindustrin kommer till ett högt pris – inte bara miljömässigt. Över 100 000 anställda bedöms förlora sina liv årligen.


Siffrorna presenteras i en rapport av den oberoende och icke-statliga organisationen Pew Charitable Trusts. Det är tre gånger fler än vad som tidigare uppskattats och merparten av dödsfallen skulle egentligen kunnat ha förhindrats enligt organisationen.

"Med tre miljarder människor beroende av fisk som föda och en ökad efterfrågan behövs ett starkare rättsskydd för de som arbetar", skriver organisationen i ett uttalande.

En rad olika faktorer bidrar nu till den tragiska utvecklingen, bland dessa bland annat barnarbete, klimatförändringar, väpnade konflikter och sjukdomar.

I ett av de mest utsatta områdena, Myanmar i Asien, rekryteras medarbetare till fiskeindustrin där man får omkring 450 dollar för att under flera månader fiska med nät från små plattformar byggda av bland annat bamburör och utplacerade långt från land. Brist på rent vatten och föda gör att man drabbas av bland annat olika sjukdomar kopplat till vitaminbrist liksom tuberkulos.

Rapportförfattarna påpekar samtidigt att mycket av insamlad data har flera år på nacken och det dessutom kan finnas ett stort mörkertal.

Allra värst bedöms nu situationen vara i i Afrika och Stilla havet.

TT
/