SAS, SJ och fotbollslandslaget har alla bojkottat produkter från Mondelez, som äger Marabou. Arkivbild.
SAS, SJ och fotbollslandslaget har alla bojkottat produkter från Mondelez, som äger Marabou. Arkivbild. - Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

SJ bojkottar Marabou – pågrund av deras verksamhet i Ryssland

SAS, Svenska fotbollslandslaget och nu även SJ. Allt fler bojkottar Marabou sedan bolagets ägare Mondelez svartlistats av Ukraina.


För drygt två veckor sedan svartlistade ukrainska myndigheter den internationella livsmedelsjätten Mondelez som har fabriker i Ryssland.

Det har fått en rad konsekvenser för svenska Marabou, som ägs av Mondelez.

Under fredagen fattade SJ beslut om att inte köpa in fler produkter från Mondelez, som också äger bland annat Daim, Philadelphia och O'boy.

— Bakgrunden är att Mondelez fortfarande har verksamhet i Ryssland och därmed betalar rysk skatt, säger Leila Fogelholm, på SJ:s presstjänst.

Fasas ut

Varorna som redan köpts in kommer att fasas ut.

— Av hållbarhetsskäl vill vi inte bara slänga dem, säger Leila Fogelholm.

Tidigare har även Svenska fotbollsförbundet pausat sitt sponsoravtal med Marabou och det danska damlandslaget i fotboll har följt efter. Finlands hockeyförbund, som tecknade avtal med Marabou i höstas, har uppgett för Helsingin Sanomat att avtalet nu diskuteras.

I veckan meddelade SAS att bolagets produkter tas bort från sortimentet.

Marabou har i flera år sponsrat Melodifestivalen, så skedde även i år. På TT:s frågor om Marabou kommer att sponsra även nästa års festival skriver Anders Wistbacka, projektledare för Melodifestivalen, att det är Live Nation som förhandlar sponsoravtalen men att de stämmer av med SVT innan beslut:

"Just nu jobbar Live Nation med sponsoravtal för 2024... Det finns sponsorer som SVT regelmässigt säger nej till och som är förbjudna i lag. Det handlar om alkohol, tobak, receptbelagda läkemedel och medicinsk behandling. I övrigt prövas lämpligheten av en viss sponsor från fall till fall".

Live Nation skriver i ett mejl att det i dagsläget inte finns några "pågående aktiviteter" med Marabou och att man följer "situationen och dess utveckling mycket noggrant".

Diskussioner med livsmedelsjätte

Även i Norge har Ukrainas svartlistning skapat uppmärksamhet. Här äger Mondelez chokladtillverkaren Freia som bland annat ligger bakom chokladkakan Kvikklunsj.

Livsmedelsjätten Norgesgruppen, med stor grossistverksamhet, uppger för nyhetsbyrån NTB att man för diskussioner med Mondelez. Bolaget har ombetts skicka dokumentation på att de inte bryter mot några sanktioner.

Mondelez svenska pressavdelning har uppgett för TT att Marabou inte tillverkas i Ryssland och har tillagt:

"Vi säljer inga produkter i Norden som tillverkats i Ryssland. Mondelez Sverige har ingen direktexport till Ryssland".

TT
/
/
/
SVT
/
/
/