Livsmedelsjätten Mondelez har hamnat på Ukrainas svarta lista.
Livsmedelsjätten Mondelez har hamnat på Ukrainas svarta lista. - Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT

Försvarsmakten bojkottar Oboy och Marabou: "Självklart allvarligt"

Nu är det slut med Oboy och Marabouchoklad inom Försvarsmakten. Beslutet kommer efter det att livsmedelsjätten Mondelez hamnat på Ukrainas svarta lista.


Flera stora bolag har den senaste tiden bojkottat varumärken som Oboy, Marabou och Philadelphia efter det att ägaren Mondelez hamnat på Ukrainas svarta lista. De senaste åren har bolaget bidragit med höga skatter till den ryska statskassan.

Nu följer svenska Försvarsmakten efter.

"Ytterligare ett sätt för oss att stötta Ukraina"

— Det senaste året har vi stöttat Ukraina på olika sätt och det här är ytterligare ett sätt för oss att stötta dem, säger pressekreterare Guna Graufelds vid Försvarsmakten och tillägger:

– Det är självklart allvarligt och det är därför vi nu beslutat att inte längre ta emot leveranser av Mondelez produkter.

Ingen mer Oboy och Marabou

I myndighetens avtal för livsmedelsprodukter finns möjlighet att byta ut specifika produkter, som Försvarsmakten nu gör. Processen påbörjades under förra veckan.

— Jag har inget lagersaldo, men vi kommer använda upp det vi redan har. Vi kommer inte att slänga eller kassera produkterna eftersom det inte är bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Men vi kommer inte köpa in nya produkter, säger Grausfelds.

TT
/
/