Onsdag klockan 20 svensk tid kommer Fed-chefen Jerome Powell med besked om den amerikanska styrräntan. Arkivbild.
Onsdag klockan 20 svensk tid kommer Fed-chefen Jerome Powell med besked om den amerikanska styrräntan. Arkivbild. - Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Fed-besked kan slå hårt mot svenska bolånetagare

Om den amerikanska centralbanken Fed höjer styrräntan mer än väntat finns en risk att Riksbanken följer efter. Och då kan det bli svettigt för svenska bolånetagare.


De allra flesta spår en höjning på 25 punkter från den amerikanska centralbanken Fed under onsdagen. Så även Danske Banks chefsekonom Micahel Grahn.

— Skulle de leverera på det här sättet borde det inte ge några marknadsreaktioner, för då gör man precis som väntat, säger han.

Fokus på efterspel

Det som är av större vikt är hur Fed meddelar att de kommer att agera därefter, enligt Grahn.

— Marknaden prissätter för att det bara kommer bli en höjning till. Men under det senaste mötet sa de flesta ledamöter att de tycker att det behövs två till i år. Så det finns en viss divergens, jag tror att fokus kommer ligga på det.

Att marknaden bara tror på en höjning beror på att inflationssiffrorna gått nedåt den senaste tiden, säger Grahn. Inflationssiffran för juni månad var den lägsta nivån på mer än två år, 3,0 procent.

— Det pekar rätt brant nedåt i amerikansk inflation. De ligger fortfarande över inflationsmålet, men många tycker nog att det är tillräckligt stramt i amerikansk penningpolitik för att få ned inflationen.

— Och det finns naturligtvis en risk om de fortsätter höja, att de skickar in amerikansk ekonomi i en recession.

Fler höjningar?

Skulle Fed ändå fortsätta trycka på fler höjningar skulle marknaden reagera negativt, tror Michael Grahn, också den svenska.

— Om de är mer hökaktiga än vad marknaden tror, och trycker upp räntorna mer, ja då kommer det först och främst trycka upp de korta amerikanska räntorna. Och det kommer sätta press även på Europeiska centralbanken och Riksbanken, eftersom de tittar på varandra och hur de andra resonerar.

— I förlängningen kan man säga att det blir jobbigare för svenska bolånetagare för att det kommer sätta press uppåt på svenska korträntor om den amerikanska centralbanken skulle överraska negativt.

Man kan dock trösta sig med att räntehöjningarna är nära sluttampen.

— Bulken av höjningar är gjord nu, det kan behövas en eller två höjningar till men vi är ju väldigt nära en räntetopp skulle jag säga. Och det gäller ju Riksbanken också, om det inte saker och ting strular till sig för mycket.

TT