Snabba belöningar. Liksom spelberoende kan börsberoende ha en snabb väg mellan investering och vinst. Ju snabbare belöning, desto högre beroende-risk, enligt Per Carlbring, professor i klinisk psykologi, Stockholms universitet. Arkivbild.
Snabba belöningar. Liksom spelberoende kan börsberoende ha en snabb väg mellan investering och vinst. Ju snabbare belöning, desto högre beroende-risk, enligt Per Carlbring, professor i klinisk psykologi, Stockholms universitet. Arkivbild. - Foto: Bertil Ericson / TT

De riskerar bli beroende av börsen

Börsen kan ge lika starkt beroende som datorspel eller nätpoker. Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet, beskriver tre olika riskgrupper som kan fastna i börsberoende.


Fakta: Så blir du fri från börsberoende

Är du i riskzonen för, eller kanske fast i börsberoende? Per Carlbring, professor i klinisk psykologi, ger tips för att hantera det:

1. Bestäm en sparhorisont och hur ofta du får byta placering. Ha exempelvis en sparhorisont på ett år.

2. Se över vad det är du satsar på. Handlar det till stor del om riskfyllda terminaler och kryptovalutor kanske du borde satsa mer på traditionella företag.

3. Diskutera din investeringsstrategi med nära och kära. Om de anser att du investerar för riskfyllt, var inte rädd att söka professionell hjälp.

Här kan du söka hjälp:

Spelberoendes riksförbund

Spelberoendegruppen

Stödlinjen för spelberoende

Anonyma spelare/Gamblers anonymous

Vårdcentralen eller en beroendemottagning

Källor: Vårdguiden 1177 och Per Carlbring, professor i klinisk psykologi, Stockholms universitet.

Börsberoende liknar på många sätt spelberoende, enligt Per Carlbring.

I båda fallen går det fort mellan investering och vinst. Beroendet av handel med aktier, värdepapper och valutor är dock integrerat som en mer accepterad och statusfylld del av normaliteten, framhåller han.

— Börsberoende är på ett sätt sanktionerat av samhället, i mycket högre grad än exempelvis att spela på online-casino. Att handla på börsen anses som en mer sofistikerad verksamhet, kopplad till människor med bra självbehärskning. För att kunna handla på börsen behöver du också en större summa pengar, säger Per Carlbring till TT.

Tre riskgrupper

Han beskriver tre olika typer av grupper som kan vara i riskzonen för börsberoende.

Dels finns de som testar, lyckas, får mersmak och sedan förlorar, men minns de gånger de har gjort stora klipp bättre än sina förluster.

— Denna grupp brukar inte ha några bakomliggande psykiska problem, säger Per Carlbring.

Sedan finns de som är mer emotionellt sårbara, där det från början funnits psykologiska problem och dålig självkänsla.

— Då använder man spelandet eller handlandet på börsen för att självmedicinera eller fly från sina problem.

En tredje grupp är människor med en hög grad av impulsivitet, som gillar det riskfyllda och som vid vinst kanske övervärderar sin kunskap och triggas att fortsätta.

— Sedan när det går dåligt för dem får självförtroendet en knäck och de satsar ännu mer, för att gå jämnt upp, säger Per Carlbring.

Motstridig forskning

TT: Måste den som vill bli fri från börsberoendet då avhålla sig helt från börshandel?

— Nej. Det där debatterar man inom forskningen – om man ska ha abstinens som mål, eller ett kontrollerat investerande. Där råder ingen konsensus. Det verkar som om en behandling kan få lika goda resultat oavsett om målet är total avhållsamhet eller kontrollerat spelande. Det som avgör om behandlingen lyckas, om den så består av KBT (kognitiv beteendeterapi) eller något annat, är viljan hos personen att bli av med sitt beroende, säger Per Carlbring.

Per Carlbring, professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet.
TT
/
/