Under 2023 löper 72 procent av svenska lån ut och får en rörlig ränta, något som kan slå hårt mot många ekonomi.
Under 2023 löper 72 procent av svenska lån ut och får en rörlig ränta, något som kan slå hårt mot många ekonomi. - Foto: Jessica Gow/TT & Janerik Henriksson/TT

Löper ditt bundna lån ut? Därför kan det vara positivt – trots höga räntor

Mängder av lån går från bunden till rörlig ränta under 2023 och värst väntas det bli under andra halvan av året. Men enligt Nordnets sparekonom finns det ett tillfälle då det kan vara positivt att lånet övergår till just rörlig ränta.


2023 har bjudit på ett oroligt år för alla de vars bundna lån löper ut och därmed får en rörlig ränta, som för närvarande ligger på 3,75 procent.

Under 2023 är det totalt 72 procent av svenska folkets lån som löper ut och därmed får just en rörlig ränta. Det motsvarar hela 3 534 miljarder kronor, vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera. 

Nyheter24 har talat med Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet, som berättar att du själv bör agera för att se över dina lånevillkor när det övergår till en rörlig ränta.

– Det gäller att inte bli passiv, utan tänka till hur man vill göra och sedan agera. Har man bundit sitt lån på en attraktiv nivå har man ju sluppit resan uppåt i räntenivåer hittills. Det är klart att om ens ränta går från, säg två procent till omkring 4,5 procent i ett slag, så kommer det kännas rejält, berättar hon.

Pensionen höjs rejält 2024 – så mycket mer pengar får du

Då kan det vara positivt att lånet blir rörligt

Enligt Frida Bratt kan det finnas en positiv aspekt med att lånet faktiskt övergår till just en rörlig ränta. 

– Att ett bundet lån löper ut kan dock i vissa situationer vara positivt om det är så att man tänkt flytta och vill slippa betala ränteskillnadsersättning, det vill säga avgiften som den som bryter ett bundet lån i förtid måste betala.

I de fall där kunderna har svårt att betala lånet och den ränta som kan öka kostnaderna markant, har även banken ett visst ansvar menar Bratt, dock ingen skyldighet.

– Banken har ett ansvar att göra en kreditprövning, det vill säga undersöka om kunden kommer att kunna betala lånet, innan ett nytt lån beviljas. Men banken har inte en skyldighet att alltid erbjuda en kund att ta ett nytt lån eller att erbjuda en bra ränta. Det är upp till banken, samtidigt som räntesättningen är individuell och därmed en förhandling. 

Med detta sagt är det läge att kontakta banken för att förhandla dina villkor om det bundna lånet löper ut.

CSN höjer studiemedlet rejält – så mycket mer får du i månaden

/