Allt fler söker studiestöd vilket gör att CSN inte hinner med handläggningen.
Allt fler söker studiestöd vilket gör att CSN inte hinner med handläggningen. - Foto: Jessica Gow/TT & Henrik Montgomery/TT

Det händer om du inte får besked från CSN: "När de pengarna är slut..."

Det nya omställningsstudiestödet är så pass populärt att CSN:s hemsida kraschat. Över 55 000 har ansökt om pengar men alla har ännu inte fått sitt besked.


Sedan oktober 2022 har det blivit enklare för personer som befinner sig mitt i arbetslivet att samtidigt utbilda sig i och med det införskaffade omställningsstudiestödet. Anledningen är att personer ska kunna vidareutbilda sig på ett enklare sätt med goda förutsättningar där upp till 80 procent av lönen täcks i ett bidrag, där man även kan addera pengar i form av lån från CSN.

CSN:s hemsida kraschade

Nu har antalet ansökningar ökat i raketfart vilket har fått Centrala Studiestödsnämndens (CSN) hemsida att krascha efter att man fått in 55 000 ansökningar sedan införandet. Den stora populariteten innebär att myndigheten inte hinner med att handlägga alla ärenden i tid. 

Stefan Tärnhuvud arbetar som pressekreterare hos CSN. I en intervju med Sveriges Radio berättar han vad som krävs för att du ska vara berättigad stödet, och vad som sker om du inte hinner få besked i tid.

Han berättar att alla som ansökt om studiestödet till vårterminen ännu inte fått sitt besked, och skulle man bli beviljad stödet kommer det att betalas ut retroaktivt.

Då kan du gå miste om pengarna

Skulle det vara så pengarna tar slut då spelar det inte heller någon roll om du är beviljad stödet. Är det slut är det slut, säger Tärnhuvud.

– Vi har fått 1,36 miljarder av regeringen att dela ut och när de pengarna är slut kan vi inte ge fler. Vi kommer inte kunna hinna med att betala ut hela summan just för att det är så många sökningar. Den här budgeten på 1,36 miljarder är för hela 2023 och man kan inte föra över den till nästa år utan då kommer nya pengar.

Summan förväntas öka de kommande åren. Redan nästa år kommer anslaget att fördubblas.

– Anslaget kommer att öka de kommande åren. 2024 ska det dubblas och sedan ska öka ännu mer.

/
CSN