Pensionssystemet får ett allt större överskott.
Pensionssystemet får ett allt större överskott. - Foto: Henrik Montgomery/Janerik Henriksson/TT

Då kan pensionen höjas med 15 000 kronor om året

I dag finns det bara en så kallad broms i det svenska pensionssystemet. Skulle man även införa en gas och samtidigt höja pensionsavgiften – skulle det om tio år kunna resultera i 15 00 kronor mer i pension om året, visar en ny rapport.


I början av 2023 var överskottet i pensionssystemet 1 300 miljarder kronor, vilket är en ökning med 100 miljarder kronor på ett år, enligt Pensionsmyndigheten.

Enligt Petter Odmark, vice vd på kommunikationsbyrån Reform society, och tidigare analyschef på socialdepartementet, kommer pensionssystemet bara blir rikare de kommande åren.

– Över tid kommer pensionssystemet att bli allt rikare men det kommer inte att leda till högre pensioner, om vi inte gör något åt det, säger han till Expressen.

Pensionen höjs rejält 2024 – så mycket mer pengar får du

Pensionssystemet har bara en broms

Det svenska pensionssystemet bygger i dag på att det ska finnas en balans på tillgångar, skulder och utbetalningar, och om det blir ett för stort underskott så slår en broms till. 

Däremot finns det inte någon gas om det blir ett överskott, och därför blir pensionssystemet bara rikare och rikare, samtidigt som pensionärerna inte får mer pengar. 

En ny rapport visar vad en gas skulle kunna innebära för pensionärerna, om man samtidigt höjde pensionsavgiften. 

15 000 kronor mer om året

Den visar att om pensionsavgiften höjs till 18,5 procent, från dagens 17,21  samtidigt som gasen införs, så skulle inkomstpensionen kunna höjas stegvis och landa på  runt 15 400 kronor mer om året om tio år, skriver Expressen. 

Förändringen skulle påverka 2,2 miljoner pensionärer. 

Pensionär? Här är tillägget som kan ge dig 7 290 kronor mer i månaden

/