Vad är pantbrev och vad ligger kostnaden på för ett pantbrev egentligen?
Vad är pantbrev och vad ligger kostnaden på för ett pantbrev egentligen? - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Janerik Henriksson/TT

Allt om pantbrev: Kostnad, lagfart och hur du gör när du köpt hus

Pantbrev är ett värdebevis som används som säkerhet vid lån. Men vad kostar ett pantbrev och behöver man även ha en lagfart? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor relaterade till pantbrev.


Pantbrev – vad är det?

Om du ska låna pengar för att köpa bostad eller höja belåningen på en fastighet som du redan står som ägare på vill banken ha en säkerhet, så kallad pant, för detta lån. 

Eftersom du inte kan lämna fastigheten i fråga som pant till banken använder man sig då av så kallade pantbrev, vilket alltså är ett slags värdebevis, som säkerhet. 

Rotavdrag 2023: Så funkar det och så mycket höjs det 2024

Pantbrev kostnad – hur mycket behöver man betala?

Vad kostar pantbrev, kanske du undrar? Ett pantbrevs kostnad kan delas in i två delar: dels en stämpelskatt, vilken uppgår till två procent av värdet på pantbrevet, dels en expeditionsavgift på 375 kronor hos Lantmäteriet. 

Kostnaden kan också bli högre om du har ett pantbrev sedan tidigare på samma fastighet. 

Pantbrev hus – behövs en lagfart också?

Om du köpt ett nytt hus behöver du alltid ha en lagfart, oavsett om du har pantbrev eller ej. Lagfarten bevisar att du är ägare av fastigheten och ansökan görs hos Lantmäteriet.

Kostnaden för en lagfart utgörs även den av två delar: en stämpelskatt på 1,5 procent av antingen köpeskillingen eller taxeringsvärdet, vilket avgörs av vilken av dem som är störst, och en expeditionsavgift på 825 kronor. 

Premiepensionen: Så kan du höja din partners pension med 2 000 kronor i månaden

Pantbrev och lagfart – kan man göra avdrag i deklarationen?

Kostnaden för både pantbrev och lagfart är avdragsgill i din deklaration.

Källa: Lantmäteriet, Mäklarringen och Svensk fastighetsförmedling