Aldrig tidigare har Ikea Sverige sålt för så mycket.
Aldrig tidigare har Ikea Sverige sålt för så mycket. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Ikea slår försäljningsrekord mitt i krisen

Ikea Sverige ökar sin tillväxt. Bolaget spår dock en fortsatt en utmanande marknad när hushållen pressas av tuffa ekonomiska förutsättningar.


Ikea Sverige rapporterar en försäljning på 19,2 miljarder kronor för det senaste året, det vill säga från 1 september 2022 till och med 31 augusti 2023. Enligt företaget har man tagit marknadsandelar från andra aktörer när till exempel antalet fysiska besökare i kedjans varuhus ökade tydligt.

— Det här är det bästa försäljningsresultatet någonsin för Ikea Sverige, säger Emily Birkin, ny landschef för företaget.

Ikeas erbjudande får kunderna att se rött: "Ni lyssnar ju inte"

Intäktslyft för Ikea

Vilket ekonomiskt resultat man gör vill dock inte företaget redovisa på grund av "konkurrensskäl". Intäktslyftet ska samtidigt sättas i perspektivet att den svenska inflationen under 2023 rusat kraftigt och konsumentprisökningen under en period låg över tio procent.

Ikea Sverige ser samtidigt att det kommer att vara fortsatt tufft för svenska hushåll och företaget samtidigt behöver vara så kostnadseffektivt som möjligt.

— Vi ser att det kommer att finnas fortsatta utmaningar för heminredningsmarknaden även nästa år och vi försöker att vara väldigt nära till marknaden och våra kunder och förstå vilka områden som är viktigast, säger Emily Birkin.

Sänker priset på 5 procent av varorna 

Bolaget meddelar samtidigt att man nu väljer att sänka priset på omkring 500 av sina produkter, bland annat en av de mest välkända Ikeamöblerna, bokhyllan Billy liksom garderobssystem. 500 varor betyder samtidigt 5 procent av de totalt 9 500 varor som bolaget har i sitt sortiment.

Hur många varor som Ikea samtidigt höjer sina priser på vill man heller inte avslöja utifrån "konkurrensskäl". Av samma skäl ger man heller ingen guidning för eventuellt resultat under 2024.

— Vår mål är att växa mer än marknaden, säger bolagets finanschef, Anna Hallqvist Gedda.

TT
/
/