Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare sedan 2005. Arkivbild.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare sedan 2005. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

SD driver på för slopat amorteringskrav

Sverigedemokraterna går före regeringen och vill att det skärpta amorteringskravet slopas. Det meddelar flera av partiets företrädare i en motion som lämnats in i riksdagen. Partiet har tidigare drivit frågan i opposition.


"Det drabbar unga vuxna och ensamstående i högre utsträckning än andra grupper", skriver bland andra SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt.

Nytt amorteringskrav infördes 2018

Det andra amorteringskravet infördes i mars 2018.

— Vi tycker det är olyckligt för det slår undan benen för människor som hamnar i kläm på olika sätt, säger Sjöstedt vidare till Altinget.

Det innebär att bolånetagare som tar nya lån som överstiger 4,5 gånger bruttoårsinkomsten måste amortera 1 procentenhet extra per år, utöver amorteringstakten på 1–2 procent som det första amorteringskravet säger.

Amorteringskravet ska utredas

Regeringen har beslutat att amorteringskravet på bostadslån ska utredas. Nationalekonomen John Hassler ingår i kommittén som ska se över om regleringarna kan utformas på ett mer ändamålsenligt sätt.

Ett slopat amorteringskrav var ett av Moderaternas vallöften. Både Finansinspektionen och Riksbanken har varit kritiska till ett slopat krav.

TT
/
/
/