En ny undersökning visar att fler äldre hellre går i pension är arbetar vidare.
En ny undersökning visar att fler äldre hellre går i pension är arbetar vidare. - Foto: Christine Olsson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Så många äldre går hellre i pension än fortsätter arbeta

I en ny undersökning har Länsförsäkringar tagit reda på hur många äldre som faktiskt vill gå i pension och hur många som hellre fortsätter arbeta.


Att gå i pension är något som många ser fram emot och strävar efter, andra kan känna en oro inför det nya livet som det medför när det väl är dags. 

I en undersökning av försäkringsbolaget Länsförsäkringar har man tagit reda på hur många av dagens äldre som verkligen vill gå i pension, och hur många som hellre hade fortsatt arbeta.

Pensionär? Här är tillägget som garanterar dig 6 719 kronor i månaden

Pensionsekonomen: "Gynnsamt för individen"

I ett pressmeddelande förklarar försäkringsbolagets pensionsekonom, Trifa Chireh, att resultatet redovisar att många hellre avstår ett par tusen i inkomst för att slippa fortsätta arbeta.

– Trots en kombination av skattemässiga incitament som är ekonomisk gynnsamt för individen, är det inte många som vill jobba lika länge som staten vill och som pensionssystemet behöver. Resultatet av undersökningen visar tydligt att vi gärna avstår några tusenlappar i månaden för att slippa arbeta två extra år.

Hon anser att den svenska regeringen bör göra det mer förmånligt för de som blir äldre att fortsätta vara aktiva på arbetsmarknaden. 

– Det räcker inte med höjda pensionsåldrar. Vi behöver bli mer rustat att möta ett långt arbetsliv och det innebär inte att vi ska arbeta längre utan innebär också att fler måste börja arbeta tidigare, förklarar hon.

Pensionär? Så gör du för att slippa kvarskatt 2024

Så många vill arbeta efter pensionåldern

Riktåldern för pensionen tillämpas till 67 år mellan 2026-2029, enligt Pensionsmyndigheten. För de som närmar sig den åldern visar det sig att en stor majoritet hellre avstår inkomst för att få gå i pension.

Vill du arbeta efter 65 år?

Nej: 22 procent

Ja: 14 procent

Skulle du vilja ha ett extrajobb?

Nej: 66 procent

Ja: 11 procent

Undersökningen har genomförts av Novus på uddrag av Länsförsäkringar 2023. Totalt deltog 1 023 personer i undersökningen. 

/