Ringhals 4
Ringhals 4 opererar på halv effekt. - Foto: Annika Örnborg/Ringhals, Jonas Lindstedt/TT

Ringhals 4 körs på halvfart: "Enligt plan"

Det var förväntat att Ringhals 4 skulle vara i full drift på måndagskvällen, men på tisdagsmorgonen kördes den fortfarande på halva kapaciteten.


Ringhals 4 opererar för närvarande endast på halvfart rapporterar P4 Halland. Reaktorn, som stängdes av natten till onsdagen, återstartades tidigt på måndagsmorgonen. Förhoppningen är att reaktorn ska återgå till full kapacitet under tisdagskvällen.

Påverkar elpriset

Felet som orsakade driftstörningen hos Ringhals 4 var relaterat till en ventil i en ånggenerator bekräftar TT. Stoppet i produktionen vid Ringhals 4 har bidragit till höga elpriser i södra Sverige under de senaste dagarna.

Återstarten sker långsamt:"Viktigt"

Trots driftstörningen, understryker Elisabeth Rehn, informationssamordnare på Ringhals, att det är viktigt att återstarten av reaktorn sker på ett säkert och stabilt sätt. 

– Ibland tar det lite längre tid och det är viktigt att det sker stabilt och säkert. Allt går enligt plan men det är svårt att förutsätta hur lång tid det tar, säger hon till SVT.

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
/
El
/
/