Julbordet är betydligt dyrare i år, enligt SCB. Arkivbild.
Julbordet är betydligt dyrare i år, enligt SCB. Arkivbild. - Foto: Henrik Holmberg / TT

Så mycket dyrare har julmaten blivit – klassiska rätterna toppar listan

Julbordet blir ännu dyrare, även i år. De flesta av de klassiska julbordsfavoriterna som sillen, skinkan och den gravade laxen, kostar betydligt mer än för ett år sedan, visar statistik över konsumentprisindex (KPI) från Statistiska centralbyrån (SCB).


KPI mäter den genomsnittliga prisutvecklingen för hela den privata inhemska konsumtionen i Sverige, alltså de priser som konsumenterna betalar i kassan.

Bingolottos uppesittarkväll 2023: Tid, artister och schema

Så mycket dyrare har julmaten blivit

Priserna på sill och gravad lax har ökat i pris med 25 respektive 32 procent. Julskinkan har blivit 6,7 procent dyrare, jämfört med i fjol. Nötter och choklad har blivit 6,7 respektive 15,9 procent dyrare.

Samtidigt har priserna på apelsiner skjutit i höjden, med hela 72,3 procent.

Viss julmat blir också dyrare just i december. Ett exempel är priserna på skinka, som har ökat i pris varje december de senaste 13 åren. Priserna på choklad, godis och nötter brukar däremot sjunka något, enligt SCB.

Generellt sett steg livsmedelspriserna med 5,3 procent från december i fjol till och med oktober i år. Det är högre än prisutvecklingen på samtliga varor och tjänster, som ökade med 3,1 procent.

Så mycket har julmaten ökat i pris
Potatis 0,9 procent
Sillkonserver 25 procent
Färsk lax 1,4 procent
Nötter och torkad frukt 6,7 procent
Griskött 6,7 procent
Gravad/rökt fisk 32,2 procent
Ägg 15,8 procent
Konfektyr 9,2 procent
Choklad 15,9 procent
Brännvin 3,8 procent
Apelsiner 72,3 procent
TT
/
/