Snart kan det vara dags att börja betala tillbaka studielånet.
Snart kan det vara dags att börja betala tillbaka studielånet. - Foto: Jessica Gow/TT & Henrik Montgomery/TT

Stora ändringen påverkar din CSN-återbetalning – det gäller

Snart är det dags för en stor skara nyexaminerade att börja betala tillbaka studielån till CSN. Nyheter24 har tagit reda på allt som är viktigt för dig att känna till inför återbetalningen.


Har du studerat och nu tagit dig ut i arbetslivet? Då kan det snart vara dags för dig att börja betala tillbaka de studiemedel du tagit ut från Centrala studiestödsnämnden, CSN. I början av det nya året kommer nämligen den statliga myndigheten skicka ut blanketter till dig inför den första inbetalningen.

Nyheter24 har därför tagit fram de viktiga detaljerna som är bra för dig att känna till om allt från ändringarna till hur länge du får betala tillbaka lånet.

De får höjd pension 2024: 1 500 kronor mer i plånboken varje månad

Ny ränta för studielån 2024 – så mycket ökar den

Inför 2024 har regerigen beslutat att höja räntan på studielånen. Den tidigare räntan på 0,59 procent under 2023, ersätts nu istället med en ränta på hela 1,23 procent. 

Om du till exempel hade ett årsbelopp på 8 017 kronor under 2023, stiger nu den summan till 8 866 kronor under 2024 i och med den nya räntehöjningen på studielån. 

För dig som väntas börja betala tillbaka ditt lån i början av 2024 kan du, om det är svårt att börja betala tillbaka i tid, ansöka om ändring i betalningsplanen. Genom att ansöka hos CSN kan du antingen flytta fram betalningen en månad, ändra från att betala varje kvartal till att betala en månad i taget eller ansöka om att få betala mindre under en viss period. 

Här är utbildningen som du får 24 000 i månaden för att plugga

Då börjar du betala tillbaka studielånet från CSN

I händelse av att du tagit studielån under tiden du utbildat dig, blir du först återbetalningsskyldig tidigast sex månader efter att du senast fick ditt studiestöd. Det sker dock alltid efter ett årsskifte.

Har du till exempel haft studiestöd under vårterminen börjar du betala tillbaka lånet i början av det kommande året.

Har du istället fått ditt senaste studiestöd under höstterminen börjar du först betala tillbaka ett år efter utbetalningen.

Så mycket pengar måste du ha på kontot – i nödfall: "Öronmärkta till kris"

Så lång tid har du på dig att betala tillbaka studielånet från CSN

Som längst har du 25 år på dig att betala av ditt lån. Om du till exempel fått studielånet utbetalat från och med 1 januari 2022 ska du ha betalat tillbaka hela lånet när du fyller 64 år.

Har du istället fått lån utbetalat från 1 juli 2001 till 31 december 2021 så ska lånet vara återbetalat när du fyller 60 år.

/
CSN