De brittiska börstopparna tjänar 109 gånger mer än en vanlig brittisk löntagare, rapporterar BBC med hänvisning till en tankesmedja. Arkivbild
De brittiska börstopparna tjänar 109 gånger mer än en vanlig brittisk löntagare, rapporterar BBC med hänvisning till en tankesmedja. Arkivbild - Foto: Matt Dunham AP/TT

Börscheferna redan uppe i en vanlig årslön

Cheferna på Londonbörsens hundra största bolag – i FTSE 100-index – har lagom till lunchen i dag redan tjänat lika mycket som en vanlig brittisk löntagare drar in på ett helt års arbete, rapporterar det brittiska public service-bolaget BBC.


Beräkningar gjorda av tankesmedjan High Pay Centre visar enligt BBC att någon gång kring klockan 13 brittisk tid är de hundra börshöjdarna uppe i 34 963 pund (motsvarande 454 519 kronor) i ersättning hittills i år.

Beräkningen bygger på en genomsnittlig årsersättning, inklusive pensionsavsättningar, på 3,81 miljoner pund per år till börscheferna. Det kan översättas till en timlön på 1 171 pund, vilket är 109 gånger mer än den brittiska genomsnittslönen.

Kalkylen bygger vidare på antagandet att en börschef arbetar 62,5 timmar per vecka eller 12,5 timmar per dag, vilket i sin tur bygger på en kartläggning gjord av Harvard Business School i USA.

"Löneskillnaderna är obscena", skriver Trades Union Congress (TUC), som representerar 48 brittiska fackförbund, i en kommentar.

TT
/
USA