Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

S om bankvinster: Bankskatt nödvändig

Storbankernas förväntade aktieutdelningar på omkring 90 miljarder kronor talar för en tillfällig bankskatt, enligt S-ledaren Magdalena Andersson. Det är helt uppenbart att den bankskatt vi föreslagit hade varit helt nödvändig, säger hon.


Bankernas förväntade aktieutdelningar visar, enligt henne, att svenska hushåll betalar för höga räntor på sina bolån och får för låga räntor på sina sparkonton.

— Det är fullt rimligt att svenska hushåll ska få lite pengar tillbaka i form av en bankskatt som kan användas för att höja barnbidragen till exempel, säger Andersson.

Vinst på 155 miljarder

Socialdemokraterna föreslog i höstas i sin budgetmotion en tillfällig bankskatt på bankernas räntenetto som skulle dra in tio miljarder kronor för att höja barnbidragen. Men förslaget röstades ned av regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

— Givet de här väldigt omfattande aktieutdelningarna så måste Ulf Kristersson svara på varför de röstade nej till vårt förslag, säger Andersson.

— Vi ser ju att antalet barnfamiljer som vräks är det största sedan förra gången Ulf Kristersson satt i regeringen. Hade det inte varit bra att höja barnbidraget och betala det med en bankskatt?

De fyra svenska storbankernas aktieutdelning ser i år ut att landa på 89,6 miljarder kronor, enligt den internationella nyhetsbyrån Bloombergs prognos. Den sammanlagda vinsten efter skatt bedöms landa kring 155 miljarder.

"Finns utrymme"

Andersson får stöd av LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Enligt LO krävs det satsningar på 30 miljarder kronor för att stoppa fjolårets nedskärningar i välfärden. I verkligheten behövs det ännu mer pengar. Enligt Susanna Gideonsson är lösningen på bankernas storvinster en tillfällig skatt, som tas från räntenettot.

— Just nu skär bankerna guld med täljkniv och det finns ett utrymme att bankerna ska få betala mer, säger hon.

— Till syvende och sist är det vanliga människor som betalar för det här, samtidigt som vanligt folk och välfärdslandet går på knäna.

Gideonsson tillägger att förutom satsningar på välfärden handlar det även om att Sverige samtidigt måste klara av en uppbyggnad av totalförsvaret.

TT
/
/
/
/
/