Sparekonomen Frida Bratt förklarar hur du som företagare kan öka pensionen.
Sparekonomen Frida Bratt förklarar hur du som företagare kan öka pensionen. - Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT & Henrik Montgomery/TT

Företagare? Här är fördelarna för att öka din pension

Pensionssparandet är något som sköts automatiskt om du varit anställd. I händelse av att du drivit ditt eget bolag finns det andra fördelar som är viktiga att känna till för att påverka pensionen, menar sparekonomen Frida Bratt.


2024 höjs inkomstpensionen, garantipensionen och premiepensionen för landets pensionärer.

Här kan du läsa hur mycket pensionen höjs och hur det påverkar dig.

För tusentals privatpersoner innebär det ett välkommet tillskott i plånboken varje månad.

Det här bör du göra när orangea kuvertet kommer: "Vanlig missuppfattning"

Pension 2024: Så ökar du utbetalningen

För de som däremot inte är anställda utan istället driver sitt egna bolag, och samtidigt närmar sig pensionsåldern, finns det flera sätt för hur du kan öka pensionskapitalet.

– Egenföretagare får fortfarande göra avdrag för privat pensionssparande i pensionsförsäkring eller IPS, med upp till 35 procent av lönen, säger Nordnet Banks sparekonom Frida Bratt

I en intervju med Nyheter24 förklarar hon att du som driver aktiebolag också kan nyttja andra fördelar som kan vara gynnsamma.

– Den som driver aktiebolag kan låta företaget spara i en tjänstepensionsförsäkring åt dig, vilket framför allt är fördelaktigt om din lön överstiger 615 000 kronor före skatt per år. Man kan också spara i en direktpension i företaget, som medger att pensionskapitalet byggs upp av beskattade vinster inom det egna aktiebolaget. 

Pensionär? Så kan du spara 36 000 kronor på att undvika dolda avgiften

Ekonomen: "Stor skillnad för pensionen i slutändan"

Men det går också att påverka pensionen på andra sätt. Bland annat genom att fortsätta arbeta även efter pensionsåldern, om möjlighet finns. 

Bratt förklarar då att ett par extra år i arbetslivet kan påverka pensionen när det väl är dags att pensionera sig.

– En stor fördel, som många egenföretagare ser det, är möjligheten att själv bestämma över sin tid och flexibilitet. Kanske gör det att man orkar och vill vara kvar något eller några år till i arbetslivet. Det kan göra stor skillnad för pensionen i slutändan, säger hon till Nyheter24

Jobben som kan ge dig 6 000 mer i pension – om du jobbar två år till

/