Det finns missuppfattningar gällande det orangea kuvertet, enligt pensionsekonomen Dan Adolphson Björck.
Det finns missuppfattningar gällande det orangea kuvertet, enligt pensionsekonomen Dan Adolphson Björck. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Janerik Henriksson/TT

Det här bör du göra när orangea kuvertet kommer: "Vanlig missuppfattning"

Snart anländer Pensionsmyndighetens orangea kuvert i tusentals brevlådor runt om i landet. Pensionsekonomen Dan Adolphson Björck berättar om den vanligaste missuppfattningen och vilka tips man bör känna till.


Det orangea kuvertet skickas ut av Pensionsmyndigheten varje år. Från och med januari får pensionärerna motta sitt allmänna pensionsbesked och från februari till mars får pensionssparare sitt kuvert. 

Inkomstpensionen höjs 2024 – så mycket mer pengar får du nästa år

En vanlig missuppfattning om orangea kuvertet

Istället för att lägga det åt sidan eller rent av riva isär det när du får syn på det i brevlådan så är det viktigt att känna till ett par saker både vad gäller misstag och saker du kan påverka, menar Dan Adolphson Björck som är pensionsekonom hos minPension.

– En vanlig missuppfattning är att orangea kuvertet beskriver hela pensionen. I själva verket innehåller det uppgifter om den allmänna pensionen. Tjänstepensionen eller privat pension finns inte med, säger han till Nyheter24.

Han förklarar vidare att om du är intresserad av tjänstepensionen eller din privata pension bör du istället logga in på Pensionsmyndighetens hemsida för att se de delarna där.

Pensionär? Så kan du spara 36 000 kronor på att undvika dolda avgiften

Pensionsekonomen: Få en bra överblick av pensionen

Pensionsmyndigheten samarbetar bland annat med den oberoende sajten minPension, som samlar in din pension så att du får en överblick. Adolphson Björck delar även med sig av sina tips som kan vara bra för dig som pensionär att känna till, eller om du vill veta hur den allmänna pensionen fungerar när du väl kommer till pensionsåldern.

 Logga in på minPension för att få en överblick. I pensionsprognosen får du en snabb bild av din framtida pension. Du kan testa vad som händer om du går i pension vid olika åldrar och se hur det påverkar din pensionsutbetalning.

Han betonar också att även om man är yngre så kan det vara angeläget att stämma av hur mycket pension du sparat ihop.

– Du kan se din hittills intjänade pension och jämföra om du ligger bättre eller sämre till än dina jämnåriga. Dessutom kan du få förslag på hur du kan påverka din pension.

Pensionsekonomen Dan Adolphson Björck menar att många tror att det orangea kuvertet avser all form av pension, vilket inte är fallet. Foto: Pressbild minPension/Urban Jörén


/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kung Harald tillbaka på jobbet

Israelisk underrättelsechef avgår

Chefen för Israels militära underrättelsetjänst avgår efter misstagen som gjordes före Hamas terrorattack 7 oktober, skriver israeliska militären.

Gata i Lund spärras av – bombskydd på väg

Efter larm om ett misstänkt farligt föremål har en gata i centrala Lund spärrats av. Nationella bombskyddet är på väg för att undersöka föremålet.

Flera utredningar på kritiserad anstalt

Utredningar av "individer och händelser" pågår just nu på Skänningeanstalten, uppger Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmberg för P4 Östergötland.

Polisen rapporterar om farligt föremål, Lund

1 timme sedan
"Kontroll av föremål i centrala Lund", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

1 timme sedan
Närmare 200 kroppar uppges ha hittats nedgrävda vid Khan Yunis-sjukhuset Nasser sedan Israels styrkor lämnat staden, som är Gazaremsans näst största. Arbetet med att gräva fram kvarlevor väntas ta flera dagar.