Sheins hemsida med konkurrenten Teemu på telefonen till vänster. Arkivbild.
Sheins hemsida med konkurrenten Teemu på telefonen till vänster. Arkivbild. - Foto: Richard Drew/AP/TT

Kritiserade modebolaget stäms av konkurrent

Den kinesiska modejätten Shein har hamnat i nytt blåsväder. Nu stäms bolaget av japanska konkurrenten Uniqlo för plagiat.


Shein måste "omedelbart avsluta sin försäljning och dessutom kompensera Uniqlo", står det i stämningen som lämnats in i Japan av Fast Retailing, moderbolag till den japanska klädkedjan Uniqlo, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Stämningen handlar om en mindre axelväska för kvinnor, prislappen är inte mer än omkring 100 kronor men den har blivit en storsäljare för Uniqlo globalt sett. Via Sheins hemsida säljs nu kopior av väskan, hävdar Fast Retailing i sin stämning.

Kan inte kommentera

Det är nu inte första gången som kinesiska Shein ifrågasätts. Förra året valde svenska H&M att lämna in en stämningsansökan i Hongkong.

TT har varit i kontakt med H&M som i en kommentar skriver att det är "en pågående process och därmed inte något företaget kan kommentera".

Det står dock helt klart att det kinesiska företaget kommit att skaka om modebranschen. Medan företag som H&M, Zara och Uniqlo går under namnet ”fast fashion” har Shein benämnts som ”ultra-fast fashion”. Bolaget släpper i rasande takt nya klädesplagg, allt som oftast mycket billigare än konkurrenterna och som dessutom marknadsförs via Tiktok där man har nått en mångmiljonpublik.

Via olika algoritmer och data ser företaget vilka plagg som trendar och lockar köpare vilket i sin tur styr produktionen.

Ifrågasätts på flera sätt

Förutom att anklagas för plagiat har dock företaget ifrågasatts för att skjuta hållbarhetsfrågor åt sidan liksom skäliga arbetsförhållanden för de anställda i Kina.

Samtidigt har det under en längre tid förekommit rykten om att bolaget är på väg att börsnoteras i USA och enligt uppgifter till Reuters ska bolaget ha värderats till 66 miljarder dollar, det vill säga drygt 687 miljarder svenska kronor.

Från amerikanskt håll har man dock velat stoppa sådana planer utifrån uppgifterna om tvångsarbete inom företaget.

TT
/
/
USA
/