Pensionsbolaget Alecta är inne i en process att byta styrelseordförande efter ett stormigt år. Arkivbild.
Pensionsbolaget Alecta är inne i en process att byta styrelseordförande efter ett stormigt år. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Rohde stoppas som ny ordförande för Alecta

Alectas beredningsnämnd drar tillbaka förslaget att nominera den tidigare danske riksbankschefen Lars Rohde som ny ordförande. Anledningen är att han samtidigt är aktuell för ett annat konkurrerande styrelseuppdrag.


"Alectas beredningsnämnd gör bedömningen att dessa båda uppdrag inte är förenliga av konkurrensskäl", skriver pensionsjätten i ett pressmeddelande.

I stället föreslås Carina Åkerström, tidigare vd för Handelsbanken, som ny styrelseordförande. Förändringen innebär att ett planerat extra styrelsemöte flyttas från den 6 februari till den 22 februari.

"Det är beklagligt att Rohde inte i tid delgivit oss uppgiften om att han varit involverad i en styrelseprocess i ett bolag vars verksamhet utan tvekan uppbär likheter med Alectas", säger beredningsnämndens ordförande Kenneth Bengtsson i pressmeddelandet.

Åkerström säger i en kommentar att det är självklart att ställa upp.

"Jag ser fram emot att leda Alectas styrelse och stödja ledningen i dess förändringsarbete", säger hon.

Den nye ordföranden tar över efter att Ingrid Bonde i höstas kastat in handduken i spåren av skandalerna kring Alectas hantering av flera stora placeringar, där bland annat flera tiotals miljarder förlorades i amerikanska banker.

Alecta har också kritiserats hårt för sina jätteinvesteringar i fastighetsbolaget Heimstaden Bostad.

Carina Åkerström väntas bli vald till ny styrelseordförande för Alecta den 22 februari. Arkivbild.
TT
/