Efter fyra år som vd avgår Helena Helmersson som vd för klädjätten Hennes & Mauritz.
Efter fyra år som vd avgår Helena Helmersson som vd för klädjätten Hennes & Mauritz. - Foto: Samuel Steén/TT

H&M-chefen hoppar av: "Inget lätt beslut"

Pandemin, Ukrainakriget och bojkott i Kina. Utmaningarna har varit många under kort tid – nu väljer Helena Helmersson att avgå som vd för Hennes & Mauritz. Daniel Ervér tar över samtidigt som aktien rasar på Stockholmsbörsen.


Fakta: H&M:s kvartalsresultat

Vinsten före skatt uppgick till 3,9 miljarder kronor. Detta kan jämföras med vinsten på 463 miljoner kronor samma period föregående år.

Intäkterna uppgick till 62,6 miljarder kronor jämfört med 62,4 miljarder kronor samma period föregående år.

Styrelsen föreslår en oförändrad utdelning om 6,50 kronor.

Efter 26 år inom företaget och de senaste 4 åren som vd, är det nu över. Helena Helmersson och H&M meddelar beskedet i anslutning till att klädjätten presenterar sitt senaste bokslut.

— Det här var inget lätt beslut såklart. Jag har jobbat inom H&M-gruppen i princip hela mitt yrkesverksamma liv. Det har varit en fantastisk upplevelse och varit ett privilegium att leda det här bolaget, berättade hon på en pressträff.

— Skälet till beslutet är mera den samlade känslan och tankar kring om jag har rätt nivå av energi för att ta bolaget till nästa nivå, utvecklar hon sedan för TT.

Enligt Helena Helmersson växte funderingarna fram för ett par månader sedan.

— Bara det att jag började fundera – det ska man ta på allvar för det här jobbet kräver verkligen 100 procent. Det är en väldigt krävande roll.

Tuff start

Hon klev på rollen i januari 2020, bara ett par månader senare bröt coronapandemin ut och H&M fick successivt stänga merparten av sina omkring 5 000 butiker när pandemirestriktionerna sattes i effekt. Det är något som Helena Helmersson själv säger sig minnas allra mest från perioden som vd:

— Man måste ha energi på topp och det var ganska chockartat i början när vi var tvungna att stänga ungefär 80 procent av våra butiker. Det är kanske det jag minns allra mest även om det varit flera stora utmaningar.

— Det har varit så mycket som hänt i omvärlden och som vi aldrig behövt hantera tidigare, säger hon och nämner bland annat Ukrainakriget där H&M precis som många andra bolag i anslutning till krigsutbrottet valde att kliva ur den ryska marknaden.

Vill inte betygsätta sig själv

Hon vill själv inte recensera sin egen insats som vd. Rent investeringsmässigt har dock aktien fallit blytungt, 19 procent under hennes vd-period.

Hennes efterträdare Daniel Ervér som rekryterats internt har också fått ett kyligt mottagande där aktien vid Stockholmsbörsens stängning hade fallit 12,4 procent.

Daniel Ervér ersätter Helena Helmersson som vd för klädjätten.

Om Helena Helmersson kämpat med oväntade geopolitiska utmaningar har hennes efterträdare nu på förhand en rad andra hinder, framför allt hur man ska uppnå bolagets mål om en tioprocentig rörelsemarginal redan under 2024. Under fjärde kvartalet låg den på 6,9 procent.

— Vår bransch är en bransch under stor omställning. Den påverkas av nya konkurrenter och behöver ställa om hållbarhetsmässigt. Att hantera den här utvecklingen och hur vi successivt stärker vårt kunderbjudande är en av mina största utmaningar som framtida vd, säger han.

TT