Fransk polis har genomfört en razzia mot Huawei. Arkivbild.
Fransk polis har genomfört en razzia mot Huawei. Arkivbild. - Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Stor razzia mot Huawei i Paris

Fransk polis har genomfört en stor razzia mot den kinesiska telekomjätten Huaweis Pariskontor, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP. "Huawei har samarbetat fullt ut under utredningen och kommer fortsätta att göra det", säger företaget i ett uttalande.


Frankrikes ekonomiska åklagarmyndighet (PNF) har inlett en förundersökning mot Huawei, som anklagas för regelvidrigheter. Exakt vad PNF utreder är oklart, men misstankarna kan innefatta brott som korruption.

I ett uttalande tillbakavisar Huawei alla anklagelser och företaget säger sig vara säkert på att utredningen inte kommer att visa några oegentligheter.

"Huawei har funnits i Frankrike i mer än 20 år och har alltid respekterat och följt franska lagar och regelverk", säger Huawei.

Huawei, som innehar 20 procent av den franska telekommarknaden, är världsledande inom tillverkning av utrustning för 5G. Företaget har varit i centrum för en intensiv konflikt mellan Kina och USA, där Washington har anklagat Huawei för att dess utrustning skulle kunna användas till spionage – något företaget förnekar.

I juni förra året varnade även EU-kommissionen för att Huawei utgör en risk för EU:s säkerhet.

TT
/
USA