Konkurser inom skönhetsbranschen blir allt vanligare. Arkivbild.
Konkurser inom skönhetsbranschen blir allt vanligare. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Skönhetssalonger förlorare i kristider

Snålblåsten i svensk ekonomi får fler svenskar att välja bort skönhetsbehandlingar. I fjol ökade antalet konkurser i branschen med nästan 50 procent jämfört med året innan.


Ansiktsbehandlingar, frisörbesök och nagelvård hör till det som lockar färre kunder i dyrtider.

— Jag vet att branschen är skör i dessa tider. När det kommer till att vilja ta hand om sig själv, vare sig det handlar om hudvård eller hårvård är det en sak som är lätt att stryka från sin budget, säger Malin Tivlin, ordförande i Sveriges hudterapeuters riksorganisation.

Malin Tivlin är ordförande i Sveriges hudterapeuters riksförbund. Hon menar att branschen är skör då människor prioriterar annat i ekonomiska kriser.

Under 2023 ökade antalet konkurser som mest bland just serviceföretag och personliga tjänster, där bland annat hår, skönhetsvård och kroppsvård ingår. Jämfört med året innan var ökningen 46 procent enligt, kreditinformationsföretaget UC.

Skönhetsbranschen har varit under press och granskning de senaste åren. Efter många IVO-anmälningar om oseriösa aktörer infördes också en ny lag 2021 som innebar att endast legitimerade läkare, tandläkare eller sjuksköterskor får utföra så kallade estetiska injektionsbehandlingar.

— Hos våra medlemmar som är auktoriserade hudterapeuter finns inte den krisartade nedförsbacken, men jag ser att många andra går i konkurs. Jag kan inte säga till 110 procent att alla är oseriösa men inte helt sällan går det hand i hand. Vem som helst kan kalla sig hudterapeut, det är ingen skyddad yrkestitel, säger Malin Tivlin.

Färre bokningar

Emma Henningsson driver sedan ett år tillbaka en hudvårdsklinik i Hyllie tillsammans med sin kollega Therese Sörensen. De har båda jobbat i branschen i 15 år.

Emma Henningsson är auktoriserad hudterapeut och driver hudvårdsklinik i Hyllie sedan ett år tillbaka.

— Det är svårt för oss att veta om det är för att vi är helt nystartade eller om det är på grund av inflationen och allt som påverkar att det är lite färre bokningar, säger hon.

Trots oroliga tider känner sig Emma Henningsson ändå hoppfull kring framtiden.

— Vi är inte jättenervösa. Jag tror ändå att människor, även i kristider, vill ha det lite skönt och avkopplande för att få må bra. Jag tycker att det känns som att folk vill unna sig även om det märks att de inte längre gör det lika ofta.

TT
/