Vad vill Roger Akelius med skolan? undrar många. Arkivbild.
Vad vill Roger Akelius med skolan? undrar många. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Det kan Akelius göra med Academedia

Att skippa aktieutdelningen och investera i verksamheten kan vara ett smart drag. Det kan öka värdet på privata skolkoncernen Academedia, enligt Aktiespararna. Men är det ett filantropiskt projekt av Roger Akelius? Köp i så fall ut bolaget från börsen, lyder Aktiespararnas råd.


Sedan mångmiljardären Roger Akelius, 79, häromdagen köpt en fjärdedel av aktierna i Academedia har spekulationerna gått höga. Vad vill han?

MISSA INTE: Winsth ryter till: Borde sänkt räntan "redan igår"

Själv har han i tidningsintervjuer sagt att han vill slopa aktieutdelningen och satsa hårt på en bättre skola. Det har tolkats som att han har ett eget privat intresse av hur svensk skola bör bedrivas, närmast filantropiska idéer.

— Om det är så, ska Academedia inte vara på börsen. Då borde han lägga bud på hela bolaget, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson.

Men han tror inte det är huvudspåret. Och att slopa aktieutdelningen till ägarna, vilket antas vara det huvudsakliga skälet till att aktiekursen dök efter att affären blev offentlig, behöver inte automatiskt vara dåligt, tvärtom:

— Det största värdet för bolaget kan vara att återinvestera pengarna i verksamheten, genom att investera i bättre produkter och tjänster, säger Joacim Olsson.

Han ser också ytterligare en aspekt på Roger Akelius intåg i skolvärlden. Det finns alltid en politisk risk i att investera i privata välfärdsbolag, något som brukar bli extra tydligt vid valår. Fastighetsmiljardärens möjliga ambitioner att tvätta bort det privata kapitalets risiga rykte från välfärden kan dämpa den risken.

Men det är oklart vad han egentligen vill:

— Han bör kommunicera sina tankar tydligare, efterfrågar Joacim Olsson.

TT