Nya siffror för bostadsbyggandet har publicerats. Arkivbild.
Nya siffror för bostadsbyggandet har publicerats. Arkivbild. - Foto: Fredrik Persson/TT

Historiskt byggras – kan vara ännu värre

Inte sedan början av 90-talet har byggandet bromsat in så mycket som nu. Dagens siffror behöver dock inte stämma — läget kan vara ännu värre, enligt analyschefen Tor Borg.


Fakta: Bostadsbyggandet

Bostadsbyggandet i Sverige fortsätter att minska kraftigt, visar färska preliminära siffror från SCB.

Under 2023 påbörjades byggandet av cirka 29 350 lägenheter. Det är en minskning med 49 procent jämfört med 2022, då 57 033 lägenheter började byggas.

I flerbostadshus påbörjades cirka 22 750 lägenheter under året, vilket är runt 49 procent färre än 2022. Av dessa lägenheter är cirka 70 procent hyresrätter vilket kan jämföras med 63 procent för 2022.

Nedgången är bred i hela landet. Bland storstadsområden backar Stor-Malmö procentuellt mest, ned från 4 156 lägenheter 2022 till 1 507 förra året.

Bostadsbyggandet i Sverige fortsätter att minska kraftigt, visar preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Under 2023 påbörjades byggandet av 29 350 lägenheter, en minskning med 49 procent jämfört med 2022.

Byggtakten är nu den lägsta på tio år och man får gå tillbaka till 90-talskrisen för att hitta en liknande situation med inbromsning för branschen.

— Det är en markant nedgång men jag misstänker att nedgången faktiskt är ännu större på grund av att här mäts antalet byggstartade bostäder. Jag tror att det finns en hel del projekt där man på pappret har byggstartat men det faktiskt inte byggs, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Få ljuspunkter

Att siffrorna till och med kan vara ännu sämre är dock inte det enda problemet. När Tor Borg blickar framåt ser han få ljuspunkter:

— Det verkar i alla fall ha bottnat det senaste året med reservation att dessa siffror kan vara överskattade men det är svårt att se att det här skulle vända upp snabbt.

Utvecklingen när det gäller bostadsbyggande går hand i hand med ränteutvecklingen. Nu har Riksbanken öppnat för en första räntesänkning under första halvåret och från marknadshåll ser man den första av flera räntesänkningar komma att ske i maj eller juni. En sänkning med 0,25 procentenheter kommer dock inte att få någon drastisk skillnad, bedömer Tor Borg.

— En bolåneränta i dag är på 4,5–5,0 procent medan den för tre år sedan var 3,5 procent. Byggkostnaderna är nu 25–30 procent högre så det blir väldigt svårt att få ihop kalkylerna för de som bygger. För att det ska ha en ordentlig effekt krävs rejält sänkta räntor och det känner inte jag ligger i korten framöver.

TT
/
/