Pensionsgruppen under onsdagens pressträff i Riksdagshuset. Fr.v Ida Gabrielsson (V), Oscar Sjöstedt (SD), ordförande Anna Tenje (M), Anders Ygeman (S), och Hans Eklind (KD).
Pensionsgruppen under onsdagens pressträff i Riksdagshuset. Fr.v Ida Gabrielsson (V), Oscar Sjöstedt (SD), ordförande Anna Tenje (M), Anders Ygeman (S), och Hans Eklind (KD). - Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Gas" ska höja pensionerna i goda tider

Riksdagspartierna är överens om att ta fram ett förslag på en "gas" i pensionssystemet. Den innebär att pensionerna ska höjas i goda tider.


De åtta riksdagspartierna i den så kallade pensionsgruppen är också överens om att pensionsavgifterna nu ska ses över för att säkra långsiktigt hållbara pensioner.

Många partier och organisationer har velat se en "gas" i pensionssystemet. I dag finns en "broms" som sänker pensionerna om pensionssystemets skulder skulle överstiga tillgångarna.

— Precis som bromsen slår till i dåliga tider, så är det också rimligt med en "gas" för goda tider, säger Jessica Rosencrantz (M).

Överskott att dela ut

Tanken är att "gasen" ska höja den allmänna pensionen, inkomstpensionen, om det finns ett visst överskott i systemet.

I dag är tillgångarna i pensionssystemet 13 procent högre än skulderna, vilket i pengar är 1 300 miljarder kronor.

Det är hur det överskottet ska hanteras som nu ska utredas. Utredningen får nio månader på sig att ta fram ett förslag och en gas skulle kunna vara på plats från 1 januari 2026.

Socialdemokraternas Anders Ygeman hoppas också på leverans innan mandatperioden är slut.

Höjd pensionsavgift

Pensionsgruppen är även enig om en översyn av pensionsavgifterna. Det innebär dock inte att de åtta partierna är överens om att pensionsavgiften ska höjas eller sänkas.

Att få upp den allmänna pensionen genom att höja avgifterna har länge varit ett krav från fackförbund, pensionärsorganisationer och de rödgröna partierna. Även Sverigedemokraterna är positiva. Det finns en oro för att den allmänna pensionen kommer att fortsätta att sjunka som andel av slutlönen om inte avgifterna höjs.

Löntagaren betalar i dag sju procent i allmän pensionsavgift och arbetsgivaren 10,21 procent på lön och andra skattepliktiga ersättningar. Individens avgift ger full skattereduktion.

Den utredningen får ett år på sig. Direktiven klubbas på torsdagens regeringssammanträde.

TT
/
/
/
/