Systembolaget
När kan Systembolaget egentligen neka dig till att handla? - Foto: Christine Olsson/TT

Systembolaget: Så mäter vi om du är för berusad för att handla

Personalen på Systembolaget måste dagligen förhålla sig till en rad ordningsregler i butiken. En av dem är att inte sälja alkohol till minderåriga eller berusade.


Många där ute som dricker alkohol har säkerligen bett om hjälp inne på Systembolaget någon gång. 

Det kan handla om nubbe till midsommar, vad skillnaden på en IPA och lager är samt vilket vitvin som egentligen passar bäst till kvällens rökta räkor. 

Kunderna rasar på Systembolaget: ”Sluta driva med folk”

Trots njutningen med ett gott glas vin eller en drink så finns det många negativa effekter av alkohol som Systembolaget i största mån försöker att begränsa. Bland annat görs det via söndagsstängt, ändrade öppettider under högtider samt det faktum att det aldrig är rea på Systembolaget. 

Ibland kan man handla på väg hem från "ett par drinkar". Bildkälla: Geir Olsen/TT

Åldersgränsen som idag ligger på 20 år är också ett sätt att begränsa försäljningen. När Nyheter24 tidigare frågade vad som händer om en anställd råkar sälja alkohol till någon under 20 år svara de på följande sätt: 

Systembolagets nya stora förändring – så påverkas kunderna

– Skulle vi få reda på en butik har sålt till någon som är under 20 år gammal så meddelas butikschefen. Butikschefen har då ett ansvar att ta reda på vad som har hänt och varför. Butikschefen för en dialog med försäljaren och beroende vad som har hänt så kan åtgärderna se olika ut. Det viktigaste i en sådan situation är att lära av misstaget för att det inte ska uppstå igen, sa Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget. 

Systembolaget har stängt på söndagar. Bildkälla: Christine Olsson/TT

 – Förutom det vi själva gör så har man juridiskt, enligt alkohollagen, ett personligt ansvar för att inte sälja till en minderårig. Detta gäller oavsett om man jobbar hos oss, i en mataffär eller på krogen.

Därför är det 20 på Systembolaget och 18 på krogen

Men det finns ännu en sak som de anställda måste vara uppmärksamma på. Det är nämligen att inte sälja alkohol till någon som är märkbart berusad.. 

Så mäter Systembolaget om du är berusad

Men, vi säger då att du som kund suttit med vännerna och druckit ett par bärs på en uteservering under en solig sommardag. Vem vet, en och annan drink kanske slunkit ned också. När ni ska till att gå hem kommer ni på att ett par flaskor rosé vore trevligt att fiska upp på Systembolaget inför kvällens grillkväll. 

"Det är inte helat enkelt att avgöra", svarar Systembolagets pressansvarige. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Ja, då är det bäst att det inte märks på dig att du suttit och pimplat. 

Nyheter24 frågade Systembolaget hur man avgör att någon är så pass berusad att de inte får handla. 

Och nej, någon alkoholmätare får inte användas. 

Då får du ALDRIG handla på Systembolaget – regeln många missar

– Det är en bedömningsfråga och något som inte alltid är helt enkelt. Är man osäker så tar man hjälp av sina kollegor och gör en gemensam bedömning. Vi har inga alkoholmätare eller andra sätt att mäta det i butik, avslutade Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget. 

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig