Systembolaget
Vad händer om personalen på Systembolaget råkar tabba sig? - Foto: Geir Olsen

Systembolaget: Så straffas personal som råkat sälja alkohol till minderårig

Att arbeta på Systembolaget innebär ett stort ansvar då personalen i kassan varje dag måste hålla stenkoll på att ingen som handlar är under 20 år. Men vad blir då konsekvenserna om det råkar hända?


Du kanske har tänkt på att Systembolaget i Sverige aldrig har någon slags rea eller rabatt på sina varor. Det är för att Systembolaget aktivt arbetar för att svenskarna ska dricka mindre och att drickandet inte ska gå ned i åldrarna. 

Detta är även anledningarna till varför Systembolaget håller stängt på söndagar och andra högtider. 

Kunderna rasar på Systembolaget: ”Sluta driva med folk”

Någonting annat som Systembolaget är strikta med är ålderskontroller. I Sverige måste du nämligen ha fyllt 20 för att kunna handla på bolaget. 

Systembolaget: "Det här händer"

Systembolaget följer idag alkohollagens regler om försäljning som handlar om tre viktiga punkter:

Systembolaget har alltid stängt på söndagar. Bildkälla: Geir Olsen/TT

Den som är under 20 år får inte handla på Systembolaget 

Den som är märkbart påverkad får inte handla på Systembolaget

Den som misstänks langa får inte handla på Systembolaget.

Knepet på Systembolagets hemsida du säkert missat

Men vad händer då om en anställd under en stressig lördag innan stängning råkar sälja en box vin till en 17-åring då man glömt att kolla leg?

Teodor Almqvist, pressansvarig på Systembolaget berättar om processen som följer om det händer. Han berättar även hur de konstant jobbat förebyggande för att det inte ska hända. 

– Systembolaget arbetar hårt för att skydda unga från alkohol. Det är därför vi alltid ber om legitimation för personer som skulle kunna vara under 25 år. Att inte sälja till minderåriga är ett av våra viktigaste uppdrag och något vi jobbar kontinuerligt och systematiskt med. Vi utför med regelbundenenhet kontrollköp på våra butiker för att mäta hur väl vi jobbar med ålderskontroller och för att hålla arbetet med ålderkontroller levande, berättar han för Nyheter24 och fortsätter. 

Systembolaget ryter ifrån mot kritiken

Systembolaget är noga med ålderskontroller. Bildkälla: Ari Luostarinen/SvD/TT

– Kontrollköpen görs av personer som är mellan 20 och 25 år, detta eftersom vi har en intern regel att alltid kolla legitimation på de som ser ut att vara 25 år eller yngre. Missar en butik ett kontrollköp så får butiken veta det och kan föra en dialog om varför det missade och vad man kan jobba med för att se till att det inte händer igen.

Kaos inne på Systembolaget: "Lämnade butiken"

Den anställda som råkat sälja till minderåring får inte sparken men butikschefen för en dialog med försäljaren för att ta reda på hur det hela kunnat ske. 

– Skulle vi få reda på en butik har sålt till någon som är under 20 år gammal så meddelas butikschefen. Butikschefen har då ett ansvar att ta reda på vad som har hänt och varför. Butikschefen för en dialog med försäljaren och beroende vad som har hänt så kan åtgärderna se olika ut. Det viktigaste i en sådan situation är att lära av misstaget för att det inte ska uppstå igen, berättar han. 

 – Förutom det vi själva gör så har man juridiskt, enligt alkohollagen, ett personligt ansvar för att inte sälja till en minderårig. Detta gäller oavsett om man jobbar hos oss, i en mataffär eller på krogen, avslutar han. 

Då blir du portad från Systembolaget – kan gälla i ett år

Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Milei slutar resa med reguljärflyg

10 000 liter mjölk läckte vid E6

Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

1 timme sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

2 timmar sedan
USA ska införa nya sanktioner mot Irans robot- och drönarprogram och räknar med att dess allierade följer efter, meddelar Vita huset.

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

2 timmar sedan
Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.