Utredare från USA:s kongress har påträffat obeställda modem i Kina-tillverkade kranar i hamnar i USA. Arkivbild.
Utredare från USA:s kongress har påträffat obeställda modem i Kina-tillverkade kranar i hamnar i USA. Arkivbild. - Foto: Damian Dovarganes AP/TT

Kinesiska spion-modem gömdes lastkranarna: "Missat"

Obeställd kommunikationsutrustning som modem och andra komponenter har påträffats i kranar från Kina, enligt en kongressutredning i USA. De misstänkta komponenterna, som tillverkats av kinesiska staten, har inte beställts och har ingen normal funktion för kranarna. De misstänks användas som spionutrustning i amerikanska hamnar.


Kranarna i fråga har tillverkats av det statskontrollerade kinesiska företaget ZPMC, som har levererat nästan 80 procent av alla kranar som används i amerikanska hamnar.

MISSA INTE: Larmet inifrån Ica: Strömavbrott allt fler – kostar miljoner

Hotet om cyberangrepp från öst

Fynden har fått flera amerikanska myndigheter att oroa sig för hotet om cyberangrepp och spionage riktat mot USA.

— USA har uppenbarligen missat detta hot under alldeles för lång tid, säger Mark Green, ordförande i den amerikanska kongressens utskott för inrikes säkerhet, rapporterar Wall Street Journal.

Den utrustning som har påträffats rör sig om över ett dussin modem för telekommunikation i en hamn i USA. Ytterligare ett modem påträffades i en serverhall i en hamn, enligt Wall Street Journals källor.

Inte bett om några modem

Modem kan ha en funktion på kranar, för att möjliggöra fjärrstyrning och som en del av underhållsplaneringen. Men av utredningen framgår att flera av de berörda hamnarna inte har bett om att få modem installerade, enligt dokument från utredarna som The Wall Street Journal har tagit del av.

I februari meddelade Bidenregeringen att man kommer att investera över 20 miljarder dollar under fem års tid för att ersätta utländskt tillverkade kranar med kranar från USA.

Läs mer om ekonomi:

Larmet inifrån Ica: Strömavbrott allt fler – kostar miljoner

Expert: 2 600 kronor i höjd pension efter historiska beskedet

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

Så mycket tjänar bankcheferna: Miljontals kronor i höjd lön

TT
/
Hot
/
USA
/
/