Betaljätten Klarna vd Sebastian Siemiatkowski
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski (till höger) lyfter en jättelön. - Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

De senaste två årens miljardförluster hindrade inte Klarnas vd från att höja lönen för sig själv och de andra i ledningsgruppen med rekordbelopp. Så här många miljoner tjänar de efter rekordhöjningen på 70 procent.


Klarna i korthet

Klarna grundades i Stockholm 2005 som en betaltjänst på nätet.

Klarna erbjuder shopping- och betalningslösningar till 150 miljoner konsumenter och fler än 550 000 butiker i 45 länder.

2014 förvärvade bolaget Sofort och skapade Klarna Group.

Klarna ägs av investerare som Sequoia Capital, Silver Lake, Bestseller Group, Dragoneer, Permira, Visa, Ant Group och Atomico.

Efter att ha gjort sig av med 1 000 anställda de senaste åren har Klarna nu 5 000 anställda.

Kunderna gör 2,5 miljoner transaktioner om dagen.

Fakta: Klarna

Efter åratal av nettoförluster kan Klarna nu ha fått fart på sin ai-satsning, som ska säkra företagets framtid. Och Sebastian Siemiatkowski verkar ha tagit ut segern i förskott.

Både hans lön och kollegorna i bolagsledningen har fått tiotals miljoner i lönelyft redan i fjol – när miljarderna fortfarande rann ur bolaget.

MISSA INTE: Så mycket tjänar bankcheferna: Miljontals kronor i höjd lön

Ai-roboten ersätter människor

På tisdagen meddelade Klarna att deras ai-robot som började sköta kundkontakten för en månad sedan redan gör hundratals medarbetares jobb. Ai-satsningen har tagit upp en stor del av bolagets fokus de senaste åren och det är där man tror att man kan göra de största vinsterna 2024.

"Klarnas kunder löser nu sina ärenden på mindre än 2 minuter - att jämföra med ett genomsnitt på 11 minuter tidigare - en förbättring med hela 82 procent", skriver betaljätten på sin hemsida.

Ai-roboten har hållit 2,3 miljoner konversationer den senaste månaden. Det motsvarar två tredjedelar av kundernas chattkonversationer med Klarna.

MISSA INTE: Snåljåpens 8 tips för bostadsklippet: "Skambudens tid är nu"

Miljardförluster för Klarna

Framgången syntes inte i fjolårets resultat men man har goda förhoppningar för det nya året.

2022 gick bolaget med 10,4 miljarder i förlust. Få företag klarar ett sådant fiasko. Men Klarna överlevde både det och katastrofåret 2023. Då förlorade man bara 2,5 miljarder kronor.

Det framgår av bolagets årsrapport.

Ökad omsättning

Det är en resultatförbättring och omsättningen ökade med 4 miljarder jämfört med katastrofåret. Sedan dess har man dessutom gjort sig av med 1 000 anställda.

Bolaget beskriver sig nu som en ai-driven global betaltjänst, och förbereder en börsnotering, troligen på Wall Street, redan tredje kvartalet 2024. Det rapporterade bland annat Breakit i veckan.

Jackpot för vd Sebastian Siemiatkowski och hans ledningsgrupp

Vd:n Sebastian Siemiatkowski verkar ha tagit ut vinsten i förskott. Sebastian Siemiatkowskis grundlön höjdes från 11,5 miljoner till 16 miljoner kronor enligt senaste årsredovisningen.

Då är bonusar och pensionsavsättningar inte inräknade. Sammanlagt uppgår vd:ns ersättningar till totalt 23,6 miljoner kronor.

Ledningsgruppen som styr bolaget tillsammans med Siemiatkowski har också anledning att skratta hela vägen till banken. Deras ersättningar ökade med 70 procent till 113,1 miljoner kronor i fjol.

Men då ska man också veta att ledningsgruppen utökades från 5 till 9 personer.

Inte första gången

Även under katastrofåret för Klarna 2022 höjdes lönen, vilket Nyheter24 skrivit om tidigare.

Klarnas vd:s årslön höjdes då med 35 procent till 13,2 miljoner kronor.

Nyheter24 har sökt Sebastian Siemiatkowski för en kommentar, men avböjer.

Läs mer om Klarna och ekonomi:

Snåljåpens 8 tips för bostadsklippet: "Skambudens tid är nu"

Så mycket tjänar bankcheferna: Miljontals kronor i höjd lön

Vanliga familjer betalar nu över 10 000 för mat – i månaden

Klarnas vd: "Inte jag som sätter lönen"

/
/
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åberg i toppstrid

Expert: Varningslamporna har blinkat röda

1 timme sedan
Den iranska attacken mot Israel var inte överraskande i sig – men uppgifterna om antalet drönare förvånar Mellanösternexperten Anders Persson. Samtidigt är det vi ser i linje med vad bedömare förväntade sig. Än så länge, säger han.

Vita huset: Kommer stötta Israels försvar

1 timme sedan
Vita huset meddelar att USA kommer att stötta Israels försvarsmakt mot Irans attack, som fördöms från flera håll.

Iran: Ballistiska robotar avfyrade mot Israel

2 timmar sedan
Iran har inlett ett angrepp mot Israel. Iranska statliga medier uppger att ballistiska robotar avfyrats mot mål "djupt inne" i Israel. Under tidig natt väntas även de första av hundratals drönare skickade från iranskt territorium nå israeliskt luftrum.

Fyra gripna misstänkta för våldtäkt

2 timmar sedan
Polisen utreder en våldtäkt som ska ha ägt rum på ett hotellrum norr om Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Fyra män i 20-årsåldern har gripits i anslutning till platsen dit även ambulans tillkallats.

SMHI varnar för blixthalka och hård vind

3 timmar sedan
SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i norra Norrlands kust- och inland och uppmanar till extra försiktighet.