Wegovy injiceras i kroppen av patienter som vill gå ned i vikt. Arkivbild.
Wegovy injiceras i kroppen av patienter som vill gå ned i vikt. Arkivbild. - Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Framgång i USA för danska bantningsläkemedlet

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har godkänt en utvidgning av produktresumén för danska läkemedelsbolaget Novo Nordisks storsäljande bantningsläkemedel Wegovy till att även omfatta minskad risk för hjärtinfarkt och stroke.


"Vi är mycket nöjda med att Wegovy nu är godkänt i USA som den första behandlingen som hjälper människor att hantera sin vikt och minska risken för kardiovaskulära sjukdomar", säger vice vd Martin Holst i ett uttalande.

Beslutet kan leda till att Wegovy i högre utsträckning täcks av amerikanska försäkringsbolag, vilket skulle ge fler patienter tillgång till läkemedlet, skriver CNBC.

FDA skriver i ett pressmeddelande att Wegovy är "det första bantningsläkemedlet som även godkänts för att förebygga livshotande hjärt- och kärlhändelser hos vuxna med hjärt- och kärlsjukdom och antingen fetma eller övervikt".

Bolagets aktie stiger efter beskedet.

Novo Nordisks marknadsvärde lyfte till drygt 4 100 miljarder danska kronor, motsvarande nästan 6 200 miljarder kronor, på torsdagen efter ett positivt studieresultat om bantningspillret Amycretin.

På tre år har aktien rusat omkring 330 procent.

TT
/
USA