Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tar sitt mediebolag till börsen. Arkivbild.
Republikanernas presidentkandidat Donald Trump tar sitt mediebolag till börsen. Arkivbild. - Foto: Wilfredo Lee/AP/TT

Rusning mattades av för Trump Media i debuten

Den finansiellt pressade expresidenten Donald Trumps mediebolag Trump Media – med plattformen Truth Social – rusade i börsöppningen i debuten på amerikanska Nasdaq-börsen. Men farten i uppgången mattades av.


Aktien i Trump Media & Technology Group steg direkt med runt 55-60 procent till 78 dollar i öppningen på Wall Street innan handeln snabbt handelsstoppades eftersom kursreaktionen blev häftig.

Strax därefter lyftes stoppet och aktien sjönk tillbaka till runt 40 procent plus, och efter slagig handel stängde den på 16,1 procent upp.

Över 65 miljarder kronor

Skulle den tidiga kursuppgången ha hållit i sig hade värdet på Donald Trumps ägarandel – cirka 60 procent av aktierna – ha kunnat ökat till över 6,2 miljarder dollar (65 miljarder kronor).

Men det är ett bolag som än så länge är byggt på förhoppningar. I fjol gjorde bolaget en förlust på 49 miljoner dollar de första nio månaderna, motsvarande en halv miljard kronor. Intäkterna var blygsamma, 3,4 miljoner dollar med räntekostnader på närmare 38 miljoner dollar.

Det är oklart hur många användare Truth Social har. Similarweb har uppskattat antalet till i grova slängar fem miljoner aktiva användare, vilket får betraktas som relativt få i den världen.

Mest avgörande för bolagets värde är nog Trump själv. I prospektet inför noteringen står det att företaget och plattformen är mycket beroende av Trumps popularitet.

Pressad – trots sänkning

Trump är också finansiellt pressad. Under måndagen blev det visserligen klart att hans borgenssumma i det uppmärksammade bedrägerimålet sänks till 175 miljoner dollar, motsvarande cirka 1,8 miljarder kronor. Men Trump fick bara tio dagar på sig att betala pengarna för att inte riskera utmätning.

I ett uttalande på Truth Social säger Trump att han har tillgångar i form av kontanter och värdepapper.

TT