Frida Bratt Nordnet ISk sparanade Konjunkturinstitutet
ISK-sparandet borde uppmuntras, inte straffas. Det tycker åtminstone Frida Bratt, privatekonom på Nordnet. - Foto: Jessica Gow / TT

Din sänkta skatt på 3 270 kronor hotad: "Straffar sparsamhet"

I år är skatten på sparande rekordhög. Nu vill regeringen sänka ISK-skatten. Myndigheterna som fått i uppdrag att titta på förslaget är kritiska. Men det får Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.


I dagsläget betalar du en årlig skatt på 1 090 kr i schablonskatt per 100 000 kronor på ditt investeringssparkonto, ISK. Det är faktiskt en höjning jämfört med förra året.

Då betalade du bara 882 kronor.

Men nu kan det vara slutskattat på dina sparade slantar.

MISSA INTE: Skriv upp dig för att få Nyheter24 Din Ekonomi direkt i mejlen genom att klicka på den här länken.

Sänkt skatt med 3 270 kronor

Nu vill regeringen slopa skatten helt för belopp under 300 000 kronor. Det gör att de som sparar så mycket kan få en skatterabatt på 3 270 kronor från årsskiftet.

MISSA INTE: Experten: Vilken är bästa sparformen – och varför är det ISK?

Frida Bratt ser rött

Skattesänkningen ifrågasätts dock redan av flera tunga myndigheter. Det har fått Nordnets privatekonom Frida Bratt att se rött.

– Varför ska man straffa strävsamhet och sparande, säger hon till Nyheter24.

I Sverige uppmuntras man att låna pengar, genom exempelvis avdragsrätten i deklarationen, säger hon. Men den som strävsamt sparar pengar till sin pension, till sina barn eller till en bostad straffas istället med skatter. Det är bakvänt, tycker hon.

Tidöavtalet: Sänk ISK-skatten

Regeringen och Sverigedemokraterna har föreslagit att man tar bort all skatt på sparade belopp på investeringssparkonton, ISK och på kapitalförsäkringskonton, upp till ett belopp på 300 000 kronor.

Men där stöter regeringen redan på patrull. Exempelvis är Konjunkturinstitutet kritiska till beloppsgränsen:

– Om man ska locka fler att spara är det ganska svårt att förstå varför regeringen sätter gränsen vid 300 000. De som redan sparar mycket får en ganska stor skattesänkning, säger Sebastian Escobar-Jansson som föredragit remissvaret på KI, till nyhetsbyrån TT.

Skattesänkning som uppmuntrar till skatteplanering

En kritik är att ett hushåll kan skatteplanera genom att lägga över sparandet till barnen, och därmed betala mindre skatt.

En småbarnsfamilj med två vuxna och två barn kan, om det nya förslaget går igenom, skatteplanera ihop ett belopp på 1,2 miljoner kronor fördelat på fyra olika personers investeringssparkonton, och därmed helt slippa skatt på belopp upp till den summan.

– I praktiken blir det då ett grundavdrag på 1,2 miljoner kronor, det är ett ganska stort sparande, säger Sebastian Escobar-Jansson.

Även Ekonomistyrningsverket tycker att det kan få dåliga konsekvenser.

”Enligt ESV:s beräkningar riskerar en stor del av skattesänkningen tillfalla en relativt liten del av befolkningen som redan har ett stort sparande i ISK. Mer än halva skattesänkningen träffar de som redan har sparat mer än 300 000 kronor i ISK”, skriver de i sitt utlåtande.

Snittsparande på 74 000 kronor 

Frida Bratt tycker att det är raljant att kalla de svenska småspararna för "de som redan har". Även om 300 000 kronor är mycket pengar jämfört med de 74 000 kronor i snitt som de svenska spararna har på sina ISK-konton.

– Jag förstår att det krasst går att göra så. Men jag tycker att det är dags för några åtgärder som uppmuntrar till sparande. Här är myndigheterna fel ute, säger Frida Bratt till Nyheter24.

Avstått från att äta ute – straffas

De som avstått från något, som att köpa kläder eller uteluncher, och stoppar in pengarna på sparkontot borde inte målas upp som att de har oförtjänt gott ställt, tycker hon.

– De som vill ha några extra tusenlappar på kontot när de går i pension och börjar spara i god tid, och avstår något i dag för att få något om 10, 20, 30 år ska belönas eller i alla fall inte straffas.

Allt viktigare sparform

Sparandet till pensionen kommer vara allt viktigare ju längre svenskarna lever.

– I takt med att medellivslängden blir högre måste våra pensionspengar räcka en längre tid och då borde man uppmuntra sparande mer.

I höstbudgeten spås den moderatledda regeringen föreslå att ta bort skatten på ISK och i samma veva slopa avdragsrätten på vanliga konsumtionslån.

Det tänker hon kan innebära en bra morot för att spara samtidigt som det får fler att inte teckna dyra lån.

Läs mer om ekonomi:

Ingen lärare garanteras löneökning – nya löneavtalet klart

Fler svenskar tvingas ta dyra snabblån – trots rekordhöga räntor

Billigaste matkassen – spara 1 557 kronor, enligt experten

Kvinnor sparar mindre, men tjänar mer på börsen

Skriv upp dig för att få Nyheter24 Din Ekonomi direkt i mejlen genom att klicka på den här länken.

/
isk
/