Sparekonomen Felicia Schön på Avanza sparande kvinnor
Sparekonomen Felicia Schön på Avanza - Foto: Avanza och Stina Stjernkvist/TT

Kvinnor sparar mindre, men tjänar mer på börsen

Det är stora skillnader mellan mäns och kvinnors investerande. Män sparar mer, men kvinnor gör smartare investeringar. Avanza släpper en ny studie inför internationella kvinnodagen om frågan.
– Kvinnor väljer generellt mer lågavlönade jobb och har i snitt något lägre lön, säger sparekonomen Felicia Schön på Avanza.


Män sätter in mer pengar på banken. I snitt sparar män 3 450 kronor i månaden. Kvinnorna ligger i lä med 2 450 kronor i månaden, enligt en ny utredning från Avanza.

MISSA INTE: Larmet inifrån Ica: Strömavbrott allt fler – kostar miljoner

Kvinnors vanor

Exakt varför vet man inte. Men många kvinnor som Felicia Schön talat med tar ett större ansvar för hushållsutgifter. Då kanske pengarna inte räcker till sparande i samma utsträckning.

– Jag har ingen data på det. Men jag får ofta höra från kvinnliga följare att de står för heminredning och barnkläder i högre utsträckning, säger hon till Nyheter24.

Lägre löner, mer studier

En del av svaret kan finnas på arbetsmarknaden:

– En anledning kan vara att kvinnor utbildar sig i högre utsträckning och därför lever på studentinkomst medan fler män börjar arbeta direkt. Kvinnor väljer generellt också mer lågavlönade jobb och har i snitt något lägre lön, säger hon och fortsätter:

– Men jag tror att det finns flera faktorer – det kan bero på vanor, prioriteringar, intresse och sociala normer, säger hon i en intervju med Nyheter24.

Kvinna? Så kommer du igång med sparandet

Kvinnor sparar mindre...

Dessutom är männen bättre på att sätta in pengarna i fond- och aktiesparande. Kvinnorna låter pengarna ligga på sparkontot. Det har varit en förlustaffär det senaste året med rekordhög inflation – ofta mycket högre än sparandet ger i avkastning.

– Män är bättre på att ta steget från sparkonto till att investera – när vi tittar närmare på fördelningen så ser vi att män har investerat 90 procent av sitt sparande medan motsvarande siffra för kvinnor är 84 procent, säger Felicia Schön.

Kvinnorna är börsens "verkliga vinnare"

Men kvinnorna gör faktiskt bättre investeringar. Det visar siffror från Avanza, som har 1,9 miljoner kunder.

Förklaringen ligger i riskspridningen, tror Avanzas sparekonom Felicia Schön i en intervju med Nyheter24.

– Det generella mönstret vi ser är att kvinnor är mer passiva i sitt sparande – de sparar regelbundet genom månadssparande och väljer gärna fonder. Det gör kvinnor till de verkliga vinnarna, säger hon.

Förklaringen ligger i att regelbundenhet och riskspridning är nyckeln.

Och kvinnornas sparmönster prickar in båda dessa faktorer. Var tredje kvinna, 31 procent, månadssparar vilket kan jämföras med endast 22 procent av männen.

Månadssparande skapar ett automatiskt sparmönster som gör att man prickar in både när börskursen är på väg upp för att få del av uppgångar, och nedgångar när aktier blir billigare.

Dessutom är fondsparande till sin natur mer skyddad mot enskilda nedgångar på börsen för aktier, eftersom fonder samlar ett knippe aktier på ofta hundrtals företag. Då är man mer skyddad mot nedgångar i enskilda branscher, företag eller länder.

Aktier eller fonder? Experten förklarar

– Män däremot är gärna mer aktiva i sitt sparande, gör fler affärer, loggar in oftare och väljer aktier snarare än fonder – men däremot sparar de större summor och har mer kapital.

Kvinnor har sitt sparande till 45 procent i fonder och 37 procent i aktier. Männen har bara 31 procent i fonder och 53 procent i aktier.

Vad kan män lära sig av kvinnor?

– Männen däremot skulle gynnas av att ta lite mindre risker i sitt sparande genom att ha mer riskspridning, genom till exempel fonder, och spara mer regelbundet genom månadssparande.

Vad kan kvinnor lära sig av män?

Många kvinnor låter pengarna ligga på sparkontot. Där är de säkra, men eftersom inflationen är högre än sparräntan blir pengarna faktiskt mindre och mindre värda på bankkontot än i exempelvis fonder och aktier.

– De kvinnorna borde ta mer risk i sitt sparande genom att våga ta klivet från sparkonto till sparande på börsen i aktier eller aktiefonder för sitt långsiktiga sparande. Så från männen kan de lära sig att ta mer risk samt att försöka spara större summor.

– Kvinnor som investerar lyckas väldigt bra, men det är fortfarande många kvinnor som bara sparar och inte investerar, avslutar Felicia Schön.

Läs mer om män och kvinnors ekonomi:

Kvinna? Så kommer du igång med sparandet

Så stora dolda vinster gör din Ica-butik: "Helt lagligt, men"

Strömavbrott på Ica – förlorade en kvarts miljon kronor

Expert: 2 600 kronor i höjd pension efter historiska beskedet

Betalningskungen: Klarnas vd får miljonlyft – trots miljardförlusten

Så mycket tjänar bankcheferna: Miljontals kronor i höjd lön

/
/
/
/