- Foto: Foto: Pressbild/Stefan Westerberg Fredrik Sandberg/TT

Vanliga missen när du sparar åt ditt barn – ekonomen: "Svårt"

Som förälder vill man gärna skapa en ekonomisk buffert för sitt barn, men att spara pengar i 18 år kan vara utmanande. Nyheter24 har pratat med Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som avslöjar det vanligaste misstaget som föräldrar gör.


Att långsiktigt spara pengar åt sitt barn är inte alltid enkelt. Många möter hinder på vägen i form av höga räntor, oväntade livsförändringar och kanske till och med en ekonomisk kris. 

Nyheter24 har pratat med Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, som avslöjar föräldrarnas vanligaste felsteg när de försöker spara pengar åt sitt barn. 

Pensionär? Så hanterar du ensamhet: "Telefonen ringer inte"

Stora skillnader i hur man sparar

En ny undersökning från Länsförsäkringar visar att den genomsnittlige föräldern sparar 597 kronor i månaden till sitt barn. Jämfört med förgående år har siffran blivit högre, men undersökningen visar också att sparandet inte håller jämna steg med inkomstutvecklingen. 

Om svenskarna hade sparat i relation till hur mycket mer en vanlig familj tjänar varje månad skulle siffran istället ligga på 735 kronor, istället för 597. 

Privatekonomen Stefan Westerberg menar att inflation och löneutvecklingen kan stå som anledning till det genomsnittliga sparbeloppet. 

Han menar att man måste justera sparandet för att ha kvar köpkraften i samhället. Saker som föräldrar sparar till, exempelvis bostäder och körkort, blir alltså dyrare med tiden.  

Många vill spara pengar till barnens körkort eller bostad, men sakerna kan bli dyrare med tiden. Foto: Isabell Höjman/TT.

Dålig pension? Så dämpar du ångesten över ekonomin: "Svårt"

Tar från barnens spargris

Allt fler barnfamiljer upplever också att det varit utmanande att få ekonomin att gå ihop. 

I undersökningen från Länsförsäkringar framkommer det nämligen att var tionde förälder tar pengar från sina barns sparkonton, utan att betala tillbaka summan. 

Fenomenet syns mest hos ensamstående föräldrar, men också föräldrapar med låg inkomst. 

Privatekonomen: "Det gör man inte..."

För Nyheter24 berättar Stefan Westerberg att föräldrarna oftast gör två misstag i relation till sparandet. Det ena handlar om att inte planera långsiktigt. 

– Många tänker att det är okej att dra ner på sparbeloppen ett tag, men de glömmer ofta bort att ett litet belopp kan växa sig stort på lång sikt. Det blir den här ränta på ränta-effekten. På lång sikt kanske man glömmer bort väldigt stora belopp. 

Föräldrarnas andra snedsteg är att glömma konkreta målsättningar i sitt sparande. Stefan Westerberg menar att ett tydligt mål gör det enklare för familjen att motiveras till att spara.

– Har man konkreta målsättningar om vad man ska använda pengarna till, får man också bättre koll på hur mycket man ska spara varje månad. Då kan du se hur mycket pengar som behövs, hur mycket pengar som ska läggas undan varje månad och slutligen hur lång tid det tar. Tiden är viktig, för den avgör hur mycket risk man kan ta på sparandet. 

När Nyheter24 frågar Stefan Westberg om de föräldrar som tvingas ta från barnens sparpengar, menar han att föräldrarna gör det av en god anledning. 

– Att ta från barnens sparpengar, det gör man inte lättvindigt. Man gör det av  en anledning, exempelvis för att sätta mat på bordet eller betala räkningar, säger han och fortsätter:

– I den mån man har möjlighet är det bra att inte helt avsluta barnens sparande, utan bara att man drar ner på beloppet. När man väl slutar spara brukar det vara svårt att komma igång igen. 

"Att ta från barnens sparpengar, det gör man inte lättvindigt", menar Stefan Westerberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Fällan som kan sänka din pension med 27 000 – varje månad

Så dyr får din parkeringsplats vara – enligt lagen: "Ocker"

141 200 kronor för boende under Eurovision: "Ett brott"

/