Hyresvärdarna i Malmö hyr ut boenden för enorma summor under Eurovision.
Hyresvärdarna i Malmö hyr ut boenden för enorma summor under Eurovision. - Foto: Johan Nilsson/TT Henrik Montgomery/TT

141 200 kronor för boende under Eurovision: "Ett brott"

Hyesvärdar tar enorma ockerhyror för boenden under Eurovision Song Contest i Malmö 2024.
– Det är helt enkelt ett brott. Men sedan är det också moraliskt fel, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.


Hyresvärdar i Malmö trotsar uthyrningsförbudet under Eurovision för att tjäna pengar, enligt en granskning av Hem & Hyra. För ett desperat schlagerfan kan en natt kosta 23 500, och vill man stanna hela veckan kan notan hamna på hela 141 200 kronor. Den som hyr ut sin lägenhet svart riskerar både böter och fängelse. 

Luktade på inneboendes smutsiga trosor – fångades på film

Ockerhyror i Malmö: "Ska inte tjäna pengar"

För att hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs det ett tillstånd från hyresvärden, och för att få ett godkännande behöver man ha en bra anledning. Om en hyresgäst mot all förmodan skulle få tillåtelse att hyra ut sin lägenhet under en period, bryter de fortfarande mot reglerna om de kräver en överhyra. 

– Det är helt enkelt ett brott. Men sedan är det också moraliskt fel. Man ska inte tjäna pengar på ett förstahandskontrakt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen till Hem & Hyra.

Svartuthyrning kan dels leda till uppsägning för uthyraren, men också böter eller fängelse. Bara för fem år sedan skärpte man nämligen reglerna kring uthyrning och priser, vilket innebär att de som hyr ut svart riskerar både två års fängelse och att behöva betala tillbaka överhyran. 

Trots detta har det funnits många lägenheter på nätet som erbjuder dyra boenden under Eurovison-veckan.

Det var i Limhamn som den dyraste lägenheten hittades. Foto: Johan Nilsson/TT.

 Lämnade kranen på – tvingas flytta efter översvämning

Åtta månadshyror för en vecka

När Hem & Hyra gjorde sin granskning såg de bland annat en lägenhet i Limhamn, som under musiktävlingen kostar 141 200 kronor för sex dygn, vilket innebär att dygnshyran blir 23 500 kronor. 

Enligt Hyresgästföreningen kostar lägenheten vanligtvis 16 000 kronor i månaden.

Eva Rosengren, chef på bostadsbolaget MKB:s grupp, berättar för Hem & Hyra att det blivit allt vanligare med ockerhyror och svartuthyrning, men att det är viktigt att skilja på att annonsera och att faktiskt hyra ut. 

– Vi håller koll på ett gäng annonser men vi avvaktar innan vi agerar ytterligare. Det är trots allt inte olagligt att annonsera. Skulle det däremot visa sig att man verkligen hyr ut och man kan se att de har fått omdömen på uthyrningssajterna, då kommer vi att agera. 

Djurägare rasar mot veterinärjätten: "Ockerpriser"

Chimis miljonskuld till skattebetalarna – som de vägrar kommentera

Hyresvärd tog ockerhyra för jourhem – får betala tillbaka 60 000 kronor

/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!