Teslas fabrik Gruenheide nära Berlin. Arkivbild
Teslas fabrik Gruenheide nära Berlin. Arkivbild - Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Tesla levde inte upp till förväntningarna

Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.


Elbilsjätten redovisar en justerad vinst på 45 cent per aktie, att jämföra med analytikernas snittprognos på 51 cent per aktie.

Omsättningen för kvartalet uppgick till drygt 21,3 miljarder dollar, cirka 230 miljarder kronor. Marknaden hade förväntat sig en omsättning på 22,2 miljarder dollar, motsvarande omkring 240 miljarder kronor.

Det är en nedgång med 9 procent jämfört med samma period förra året och den största nedgången sedan 2012, rapporterar CNBC.

Bolaget meddelar att det ska skynda på lanseringen av "nya fordon, däribland mer prisvärda modeller" som kommer att "kunna produceras i samma produktionslinor" som nuvarande linor.

Aktien har fallit med över 40 procent i år som en följd av svaga försäljningssiffror, hård konkurrens från kinesiska elbilar och prissänkningar.

I början av april rapporterade bolaget att försäljningen minskade med 8,5 procent det första kvartalet i år jämfört med samma period förra året.

Aktien steg med omkring 6 procent i efterhandeln på New York-börsen efter att ha gått upp 1,8 procent i den ordinarie handeln.

TT