Vårdförbundet har sagt nej till ett avtalsförslag och lämnat ett motbud, vilket i sin tur arbetsgivarsidan nobbat. Arkivbild.
Vårdförbundet har sagt nej till ett avtalsförslag och lämnat ett motbud, vilket i sin tur arbetsgivarsidan nobbat. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Vårdfacket: Har tagit ansvar – dags för andra

Det råder dödläge i förhandlingarna mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidan. Därmed ser övertidsblockaden ut att bryta ut i eftermiddag klockan 16. Vi har jobbat och tagit vårt samhällsansvar. Nu är det politiken och arbetsgivarens tur, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.


Vårdförbundet har nobbat arbetsgivarsidans bud. Och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och arbetsgivarorganisationen Sobona har i sin tur nobbat motbudet.

Klockan 16 träder den övertids- och nyanställningsblockad som Vårdförbundet varslat om i kraft. Från facket sida handlar det om att man vill se förändringar gällande bland annat schemaläggning, mer tid för återhämtning – och kortare arbetstid.

— Vi orkar inte jobba ett helt yrkesliv i dag. Det borde vara rimligt att erbjuda en början till en arbetstidsförkortning, säger fackets ordförande Sineva Ribeiro.

"Betalar med hälsan"

De som omfattas av varslet är landets regionanställda sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensköterskor, biomedicinska analytiker samt de anställda på de privatägda sjukhusen Capio Sankt Göran, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus i Stockholm inklusive ambulanssjukvården i Stockholm.

Enligt facket är det dags för arbetsgivarna, och även politiken, att ta ansvar.

— Man har länge planerat för en vård i Sverige som man inte har resurser för. Vi vill inte betala med vår hälsa, säger Sineva Ribeiro.

Fler åtgärder

Från arbetsgivarsidan kan man inte gå med på kraven om arbetstidsförkortning, inte minst i de ekonomiskt tuffa tider som råder.

— Vi la ett bud i går som vi tyckte var väl balanserat utifrån de förutsättningar som finns, säger Ulf Olsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse.

Enligt facket är man beredd att ta till fler åtgärder än övertidsblockad om det behövs.

— Det här är vårt första konfliktvarsel. Det är klart att vi har planer på mer, säger hon.

TT
/
/