Martin Svennberg, 52, är ekonomisk prepper.
Martin Svennberg, 52, är ekonomisk prepper. - Foto: Privat och Henrik Montgomery/TT

Preppern Martin: Så gör du dig redo för ekonomisk kris

Är du redo om du ställs inför en ekonomisk kris? Martin Svennberg, som är prepper, delar med sig av sina bästa råd för att bygga upp en ekonomisk beredskap.


När det är tal om att göra sig redo för kris tänker många på krig, naturkatastrofer eller andra samhällsomfattande nödlägen. 

Man det är desto vanligare att mindre, mer personliga, kriser inträffar: exempelvis att man förlorar jobbet eller ska skiljas och därmed står inför en ekonomiskt utmanande framtid.

– Hur förbereder man sig på det? Det är också en form av beredskap, säger Martin Svennberg, som är ekonomisk prepper och som driver plattformen tillika podcasten "Vardagsprepping", till Nyheter24.

Ekonomiska preppern: Här är misstagen du INTE ska göra

Foto: Anders Wiklund/TT

Så skapar du en ekonomisk beredskap

Men hur ser då en sådan beredskap ut? Först och främst bör man definiera vilken typ av ekonomisk kris det är man vill förbereda sig på och därefter bygga upp en buffert.

– Man måste fråga sig vad det är man lägger undan pengar för. Om det är att förlora jobbet och bli utan inkomst, då ska man tänka: Hur lång tid kommer det att ta för mig att få ett nytt jobb? Jobbar man i en utsatt bransch kanske det tar tre till sex månader, säger Martin Svennberg och fortsätter:

– Låt säga att man vill ha en buffert för tre månader, då ska man fokusera på sina utgifter och inte att man ska ha tre månadslöner på kontot. Så räkna igenom utgifterna som du måste betala varje månad, multiplicera det med tre och så får du fram vad din tremånadersbuffert bör ligga på.

Foto: Martina Holmberg/TT

Därefter gäller det att vara konsekvent och hålla sig till planen, med de medel man får in. 

– Spara en hundring i månaden, snarare än att lägga undan pengar när du får någon extra inkomst bara, säger Svennberg och betonar samtidigt vikten av att vara så skuldfri som möjligt, för att uppnå bästa möjliga ekonomiska beredskap. 

Om man samtidigt vill förbereda sig på en situation där de digitala banksystemen slås ut kan man, enligt Svennberg, riskminimera genom att ha flera bankkort, använda olika banker och att ha kontanter hemma. 

Ekonomiska preppern: Så mycket kontanter har jag hemma

Läs fler artiklar om hemberedskap här:

Explosionsartad försäljning hos preppingföretag

Så preppar du med liten budget

Danskarna sämst på att preppa: "Inte oroliga"